Skatteverket förväntar sig att få in betydligt fler ansökningar än de 17 000 stycken som kom in under finanskrisen 2008, då en liknande möjlighet till anstånd med företagsskatten infördes.
Bild: Mostphotos
Skatteverket förväntar sig att få in betydligt fler ansökningar än de 17 000 stycken som kom in under finanskrisen 2008, då en liknande möjlighet till anstånd med företagsskatten infördes.

Viruset har lett till våg av skatteärenden

SKATTEVERKET2020-03-24
Coronavirusets inverkan på ekonomin gör att Skatteverket förväntas få en brant ökning av ansökningar från företag som vill skjuta upp skatteinbetalningar. Myndigheten styr nu om resurser. ”Nu hoppas man på det bästa och planerar för det värsta”, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.

Företag som fått ansträngd ekonomi som en följd av coronaviruspandemin kan ansöka om anstånd med skatten, enligt ett nytt lagförslag som förväntas gälla från 7 april. Men redan nu har Skatteverket fått in ansökningar från hundratals företag.

Och myndigheten förväntar sig att få in betydligt fler ansökningar än de 17 000 som kom in under finanskrisen 2008, då en liknande möjlighet till anstånd med företagsskatten infördes.

”Vi gör nu de omprioriteringar som behövs i verksamheten för att möta den anstormning av ansökningar som kan komma”, skriver Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm i ett pressmeddelande.

Än så länge påverkas dock inte personalens arbetsmiljö i någon större omfattning, då det handlar om att mindre akut verksamhet läggs åt sidan samtidigt som man prioriterar de nyinkomna ansökningarna om anstånd, säger Anders Tell, ordförande för ST inom Skatteverket, till Publikt.

– Men vi är också inne i deklarationstider som vi måste hantera parallellt med det här. Det är normalt sett en intensiv period som nu blir ännu mer intensiv.

Den nya lagen innebär att företag kan ansöka om att vänta med att betala in skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Om förslaget går igenom kommer reglerna att kunna tillämpas retroaktivt från 1 januari.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.