WM-data köpte ut fackliga företrädare

FACKLIGT2006-01-17

Centrala förhandlingar hjälpte inte. Fyra fackliga företrädare har köpts ut av WM-data.

Sif anklagade i höstas WM-data för att kringgå turordningsreglerna och försöka göra sig av med fackliga nyckelpersoner.

Istället för att varsla om uppsägning uppmanade bolaget dem att säga upp sig.

Centrala förhandlingar har förts för fyra av de förtroendevalda.

– Vi ansåg att det fanns en klar koppling till deras fackliga uppdrag. Men vi lyckades tyvärr inte få WM-data att ändra sig, säger Åsa Erba-Stenhammar, ombudsman på Sif.

De fyra har nu antagit det avgångsvederlag WM-data erbjudit. Därmed kan Sif inte driva frågan vidare.

– Det är svårt att stanna kvar på en arbetsplats där man inte är önskvärd.

Åsa Erba-Stenhammar menar att det är en medveten taktik från WM-data att undvika uppsägningar och därmed slippa problem i AD.

– Nu hoppas jag att de lokala facken får igång en dialog med arbetsgivaren så att vi får en samsyn om neddragningarna. Människor som är rädda och otrygga är inte särskilt produktiva.

WM-data

WM-data är ett IT-företag med uppdrag på flertalet större myndigheter. Företaget ska minska sin personalstyrka med 300 anställda. I höstas tog bolaget över lönehanteringen på Posten. 80 postanställda erbjöds att följa med.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA