Annons:

Bevara det gröna nyttigt

PÅ JOBBET: MAT2005-04-05
Av:  Carina Roxström

Kokvarning Grönsaker och frukt innehåller mycket vitaminer, men tyvärr förstörs de ofta vid tilllagning eftersom de är känsliga för höga temperaturer. Kokning lakar vanligtvis ur de vattenlösliga vitaminerna C och B. Ju mer kokvatten du har, desto större risk att vitaminerna försvinner.

Ett bra tips för att bevara vitaminerna är att koka upp vattnet först innan du lägger i grönsakerna. Vissa studier visar att uppvärmning i mikrovågsugn påverkar vitamininnehållet mer negativt än vanlig kokning.

Men! Det finns exempel på tillagning som ökar tillgängligheten av vissa näringsämnen. Kokar du morötterna så ökar till exempel upptaget av beta-karoten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Ånga på! Den bästa tilllagningen av grönsaker är annars att ångkoka dem. Ta upp dem precis när de mjuknat!

Bra och billiga ångtillsatser till kastrullen hittar du i asiatiska matbutiker.

Det allra bästa om du vill behålla vitaminerna lär vara att inte tilllaga maten alls. Komplettera med rårivna grönsaker på middagsbordet!

ÄMNEN:

Övrigt