Bevara det gröna nyttigt

PÅ JOBBET: MAT2005-04-05
Av:  Carina Roxström

Kokvarning Grönsaker och frukt innehåller mycket vitaminer, men tyvärr förstörs de ofta vid tilllagning eftersom de är känsliga för höga temperaturer. Kokning lakar vanligtvis ur de vattenlösliga vitaminerna C och B. Ju mer kokvatten du har, desto större risk att vitaminerna försvinner.

Ett bra tips för att bevara vitaminerna är att koka upp vattnet först innan du lägger i grönsakerna. Vissa studier visar att uppvärmning i mikrovågsugn påverkar vitamininnehållet mer negativt än vanlig kokning.

Men! Det finns exempel på tillagning som ökar tillgängligheten av vissa näringsämnen. Kokar du morötterna så ökar till exempel upptaget av beta-karoten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen.

Ånga på! Den bästa tilllagningen av grönsaker är annars att ångkoka dem. Ta upp dem precis när de mjuknat!

Bra och billiga ångtillsatser till kastrullen hittar du i asiatiska matbutiker.

Det allra bästa om du vill behålla vitaminerna lär vara att inte tilllaga maten alls. Komplettera med rårivna grönsaker på middagsbordet!

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA