Bra start på nya jobbet

PÅ JOBBET: NYBÖRJARE2007-03-13

Första dagen på ett nytt jobb sköljer informationen över dig: om avtal, regler, rutiner och arbetsuppgifter. Men bland det viktigaste är hur chefen och dina nya arbetskamrater bemöter dig.

Det är förödande om man inte känner sig välkommen på sin nya arbetsplats. Det anser Lise-Lotte Berg, chef för Personalutvecklingen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. KTH är en stor arbetsplats med ungefär 3 400 anställda.

–Arbetsgivare lägger ner mycket energi och omsorg på att rekrytera personal och då är det naturligt att följa upp det med en genomtänkt introduktion, säger hon.

Lise-Lotte Bergs erfarenhet är att man ofta öser över nya medarbetare för mycket information på en gång, mer än det är möjligt att ta emot. Samtidigt är det viktigt för den nyanställde att komma in i arbetet och göra nytta, men en del information kan också lämnas efter hand.

I likhet med många statliga arbetsplatser har KTH en central introduktionsutbildning för nyanställda. Här är den på två dagar. För att inte missa någon nyanställd har KTH rutinen att två gånger om året gå igenom hela lönesystemet.

Under introduktionen träffar de nya representanter för ledningen, informeras om rättigheter, skyldigheter, kompetensutveckling, föreningsliv och liknande. I slutet av introduktionen har de fackliga företrädarna ett särskilt pass.

Dessutom finns särskilt utbildade introduktörer som tar hand om den lokala informationen ute på de tio skolor som KTH består av.

–Tanken är att de nya så snart som möjligt ska få det stöd som behövs av både chef och medarbetare, säger Lise-Lotte Berg. Viktigast är därför den information som sker på arbetsplatsen och som kan vara individanpassad. Och ställ en blomma på den nyanställdes bord, det är ett tecken på att man som nyanställd är både väntad och behövd.

Olika arbetsplatser har förstås olika rutiner för hur man hanterar eller delar upp informationen till nyanställda. Ofta är introduktionen, som på KTH, uppdelad mellan den centrala personalfunktionen, chefen och en handledare/introduktör. På många håll prickar man systematiskt av vad den nyanställde informerats om och av vem.

Förberedelser

Den som fått ett nytt jobb bör få sitt anställningsavtal i god tid. Som arbetssökande bör man kräva ett påskrivet kontrakt innan man säger upp sig från sitt befintliga jobb.

Till arbetsgivarens förberedelser hör att i förväg informera medarbetarna – även växeln och receptionen – om den nyanställde och gärna utse en handledare eller »fadder«. Det känns tryggt när man är ny på en arbetsplats att ha en särskild person att vända sig till med alla frågor.

Betydelsefullt är att arbetsplatsen står klar när den nya medarbetaren anländer – med möbler, telefonanknytning, dator och namnskylt på dörren, eventuell mobiltelefon och postfack.

Första dagen på jobbet

Många praktiska uppgifter ligger på
arbetsgivaren: att presentera den nyanställde för kolleger och chefer, visa lokalerna, dela ut passerkort, nycklar, eventuella lunchkuponger, lösen och login till datorn.

Den nyanlända medarbetaren bör kunna vänta sig att få information – från chefen eller handledaren – om den egna enheten och arbetsplatsen, gärna i form av ett organisationsschema.

Viktigt är att den som är nyanställd snabbt sätts in i sina arbetsuppgifter och får veta vilka rutiner som gäller på enheten – arbetstider, raster, möten, personalutvecklingssamtal och liknande. Annan viktig information som bör ges under de första dagarna är när lönen betalas ut och hur man anmäler sjukdom.

Inte bara chefen utan också fackliga representanter bör presentera sig och hälsa den nya medarbetaren välkommen. Den nyanställde bör också få veta vem som är skyddsombud.

Arbetskamraternas roll

Arbetskompisarna kan underlätta för den som är ny att komma in i arbetsuppgifterna. Men lika viktigt är att de drar in den nya arbetskamraten i gemenskapen på enheten genom att be henne eller honom att följa med på lunch och presentera medarbetare utanför enheten.

Vilket kollektivavtal gäller?

Arbetsgivaren är skyldig att tala om vilka kollektivavtal som följs. I kollektivavtalet regleras bland annat anställningsvillkor och förmåner. Inom Arbetsgivarverkets område, statliga verk och myndigheter, gäller Alfa – allmänt löne- och förmånsavtal. Motsvarande avtal för de statliga affärsverken förkortas AVA medan de anställda inom statliga bolag, som Posten, följer särskilda bolagsavtal. Men det kan också finnas lokala kollektivavtal med lokala anställningsvillkor och förmåner.

Ofta tas allt detta upp på en introduktionsutbildning, där nyanställda också möter företrädare för personalenheten, får mer detaljerad kunskap om hela myndigheten och om vilka säkerhetsföreskrifter som gäller. Här brukar också facken på arbetsplatsen få berätta om sin verksamhet.

Fråga efter personalpolicy

Finns det en personalpolicy för arbetsplatsen eller en personalhandbok brukar man ta upp det på introduktionsutbildningen. Annars bör du som är nyanställd fråga efter det.

Läs mer
På Arbetsgivarverkets hemsida www.arbetsgivarverket.se under »skrifter«, finns en publikation, Att anställa. Den tar upp många av de regler och bestämmelser som rör anställningar. Skriften vänder sig till arbetsgivare men kan innehålla en del matnyttigt även för den som fått jobb.

CHECKLISTA

Den som är nyanställd bör tidigt få information om

* Arbetsplatsens organisation

* Arbetstider och raster

* Mötesrutiner

* Rutiner för löne- och personalutvecklingssamtal

* Hur sjukanmälan går till

* Vem som är skyddsombud,

* Hur interninformationen, exempelvis intranät, fungerar

* Löneförmåner och övriga anställningsvillkor – övertidsersättning och andra eventuella tillägg, semesterbestämmelser, uppsägningstider

* Utbildningar och kompetensutveckling

* Möjlighet till friskvård och friskvårdsbidrag

* Pensionsbestämmelser och pensionsavtal

* Trygghetsavtal

* Försäkring genom arbetsgivaren samt möjlighet att teckna frivilliga försäkringar – till exempel fritid, olycksfall

* Personalföreningar på arbetsplatsen, som idrottsförening och konstförening.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA