Per-Mats Öberg i en andningsövning – på sitt kontor på trafikverket i Luleå.
Bild: Susanne Lindholm
Per-Mats Öberg i en andningsövning – på sitt kontor på trafikverket i Luleå.

Chefen lär sig lyssna

PÅ JOBBET: TRAFIKVERKET 2012-12-18

Trafikverket lät sina chefer testa mindfulness för att bli mer närvarande i sina beslut. Och nästan alla upplevde att de blev mer fokuserade, kände mindre stress och blev bättre på att lyssna.

När Banverket och Vägverket slogs samman till Trafikverket för tre år sedan innebar det extra ansvar för cheferna med nytt uppdrag, ny organisation och nya arbetssätt.

– För att axla den manteln ställs det krav på ledarna att kunna hantera komplexa situationer. Då gäller det att vara närvarande i både stora och små beslut. Vi ville rusta dem även inför framtiden, säger Lena Ehrlenfeldt, HR-strateg för arbetsmiljö och hälsa på Trafikverket.
 
Därför genomförde myndigheten ett pilotprojekt med mindfulness. Chefer från Karlstad, Norrköping, Borlänge, Stockholm och Luleå nappade på erbjudandet och 29 personer fullföljde kursen, som pågick från februari till juni i år.
 
Per-Mats Öberg, som är ST-medlem och arbetar på Trafikverkets avdelning Samhälle i region nord i Luleå, var en av dem som gick utbildningen.
 
– Den var väldigt bra. Den gav mig redskap, hur man kan bete sig när det är stressigt och hur man kan få sina viloperioder, säger han.
 
Och han är inte ensam om att vara nöjd med att ha lärt sig mindfulness. Enligt företaget Mindfulnesscenter, som höll i kursen, hoppade 21 personer av. Men av dem som fullföljde, upplevde 95 procent att de var mer fokuserade, 93 procent kände minskad stress och lika stor andel kände att de hade blivit bättre på att lyssna.
 
Per-Mats Öberg uppskattade bland annat de meditationer som deltagarna skulle genomföra på egen hand framför datorn eller med hjälp av en app i telefonen, två gånger om dagen i tio minuter. I ena övningen fokuserade de på att andas djupt och långsamt, för att hitta sitt »andningsankare«. På så sätt sänks nivåerna av stresshormon i kroppen.
 
En annan övning var att känna efter hur varje del i kroppen kändes, från fötterna ända upp till ansiktet och huvudet. Syftet är att stilla tankebruset och låta hjärnan återhämta sig.
 
– Jag fick tillbaks kraft med en gång efter de passen, säger Per-Mats Öberg.
 
I mindfulnesskursen ingick också vardagsövningar, som att någon gång i veckan äta lunch ensam och då uppleva maten med både syn, doft och smak. Cheferna upplevde att de mådde bättre, och den inre balansen märktes ibland även utåt.
 
– Mina medarbetare i ledningsgruppen sade att de tyckte att jag var lugnare och mer närvarande, säger Arnold Vonkavaara, regionchef på Trafikverkets region nord.

Tre vardagsövningar i mindfulness

 

Vid stress: Stanna upp. Ta tre djupa andetag.
 
I samtal: Koncentrera dig på att bara lyssna på den som talar. När du själv börjar prata, gör det med respekt.
 
Vid starka känslor: Stanna upp. Notera hur det känns i kroppen. Stanna kvar i detta och bara observera. Lägg märke till förändringar. Hantera eller släpp.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA