Dåligt engagemang borde oroa arbetsgivarna

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2015-12-09

Engagemang. De flesta medarbetare saknar engagemang för sitt arbete. Detta borde vara en väckarklocka för landets arbetsgivare.

Av:  Gert Ohlin

Enligt en studie genomförd av Gallup saknar 73 procent av svenskarna engagemang för sitt arbete. De överlever arbetsdagen i väntan på fritiden och helgen.

Om jag ser till mina egna erfarenheter av läget ute på arbetsplatserna så tror jag att undersökningen beskriver verkligheten på ett bra sätt. Detta borde verkligen oroa landets alla arbetsgivare. Vem kan vara nöjd med att medarbetarna enbart »överlever« sin arbetsdag?

Vi borde alla brinna för vårt arbete, eller åtminstone ha ett annat fokus än att bara försöka överleva en tuff och jobbig arbetssituation. Arbetsplatser med medarbetare som saknar engagemang slår tillbaka hårt på arbetsgivarna själva. Jag anser också att de har drivit på utvecklingen genom de arbetsförutsättningar som de erbjuder sina medarbetare.

Ett annat tecken på att något är radikalt fel på de flesta arbetsplatser är den stora ökningen av sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa. Jag är övertygad om att den stressrelaterade frånvaron är ännu större än vad som framgår av statistiken. Det är därför inte så konstigt om tre fjärdedelar av de yrkesverksamma i dag mest fokuserar på att överleva arbetsdagen.

Jag anser att de offentliga arbetsgivarna har ett särskilt stort ansvar när det gäller att erbjuda sina medarbetare rimliga arbetsförutsättningar. Stat, landsting och kommuner borde vara föredömen som arbetsgivare, men tyvärr ser det inte ut så

i dag.

En personalpolitik som går ut på att ge alla medarbetare förutsättningar att brinna för sina uppgifter borde vara en självklarhet för varje ansvarskännande arbetsgivare. En sådan personalpolitik bygger i första hand på rimliga krav utifrån de enskilda medarbetarnas förmågor – i kombination med möjligheter att påverka den egna arbetssituationen, samt ett coachande och stödjande ledarskap.

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA