Fem faktorer att tänka på när du söker jobb

PÅ JOBBET: JOBBSÖKNING2012-08-14
Tidigare i år kom en intressant ny brittisk bok om att söka jobb, skriven av Richard Maun. I boken Job Hunting 3.0 presenterar han fem viktiga faktorer för att lyckas när man söker arbete. De är värda att tänka över för alla som letar jobb.
Av:  Jörgen Kihlgren

Faktor ett är dina prestationer och resultat. Det är mycket viktigt att du går igenom vad du har åstadkommit och funderar över vilka utmaningar du klarat genom åren i ditt yrkesliv. Allt för många underskattar sig själva och ser inte storheten i sitt arbete.

Faktor två är ett genomtänkt och välskrivet cv. Det är fortfarande förvånande vanligt med illa skrivna cv:n, som varken är uppdaterade eller relevanta. Ett bra cv innehåller ett mål och en sammanfattning och läsaren ska lätt kunna finna utmaningar, prestationer och resultat.

Faktor tre är ett säljande brev. Ett bra brev svarar alltid, alltid på frågan varför du söker jobbet. Försök hitta minst tre skäl och se till att de tydligt framgår i texten. Hur otroligt det än låter gör de flesta sökande inte helt klart varför de söker jobbet. Det får läsaren ofta fundera ut själv – vilket inte är att rekommendera.

Faktor fyra är konsten att bygga förtroende. Richard Maun menar att det absolut bästa sättet att skapa förtroende är att du har förberett ditt eget budskap noga. Vilka är dina förmågor och erfarenheter? Vad är ditt mål och i vilka miljöer kommer du bäst till din rätt? Dessutom är det viktigt att du själv har genomtänkta frågor på intervjun. Glöm inte att det är två likvärdiga parter som möts!

Faktor fem är att använda telefonen som redskap. Många arbetssökande skyr telefonen som pesten. Försök se värdet i att använda telefonen som verktyg i processen till ett nytt jobb! Det är fortfarande ofta det mest överlägsna sättet att snabbt få relevant information för att kunna fatta korrekta beslut. Våga ringa och ställa frågor. Det är ditt nya jobb det handlar om!

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.