Föräldraskapet kan vara en tillgång i yrkeslivet

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2013-03-26

Barnaåren kan vara en stor påfrestning för såväl karriärer som relationer. Men vad kan man egentligen lära av sitt föräldraskap?

Av:  Jörgen Kihlgren

För några år sedan publicerade de danska journalisterna Kirsten Stendevad och Esben Kjær ett par böcker om kombinationen yrkesliv och föräldraskap. En av teserna som de driver är att föräldrar stärker en rad förmågor. De medger dock att listan är något ovetenskaplig – men tankarna tål att funderas på.

Några av de förmågor som enligt dem stärks är:

  • Sociala färdigheter. Att leva med barn kan utveckla en persons människokännedom, vilket gör det lättare att umgås med andra, såväl privat som i yrkeslivet. Många föräldrar menar också att de har blivit bättre på att samarbeta med andra tack vare föräldraskapet.
  • Ledarskap. Föräldraskap handlar mycket om att prioritera sin tid samt att parera eventuella konflikter. Detta är något som man kan ha stor nytta av även i arbetslivet. Kirsten Stenevad tar också upp förmågan och viljan att ta ansvar. Som förälder blir man ganska van såväl vid att bestämma som att ta ansvar.
  • Kommunikationsförmåga. Barnen kan lära oss massor om motivation. Att få barn att göra som man vill kan ibland vara nog så svårt. Många föräldrar lär sig vikten av tydlig kommunikation om vad som ska göras respektive inte göras.
  • Perspektiv. L ivet är inte alltid så enkelt. Detta är något som många föräldrar blir varse. Detta skapar i bästa fall en ödmjukhet och en förmåga till perspektiv som kommer såväl vänner som kolleger på arbetsplatsen till del.

Böckerna av Kirsten Stendevad och Esben Kjær genomsyras av budskapet att föräldrar ska se – och våga lyfta fram – föräldraskapets erfarenheter som en tillgång i yrkeslivet. Så, alla föräldrar: hem och fundera!

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA