Förälskelse på   jobbet

PÅ JOBBET: JOBBET2005-05-11

Många möter kärleken på jobbet och fortsätter lyckligt att dela både arbetstid och privatliv. Men det är inte alltid okomplicerat, i synnerhet inte om ena parten är chef över den andra.

Av:  Ing-Cathrin Nilsson

Mycket tid tillbringas på jobbet och gemensamma arbetsuppgifter binder samman. Ofta uppstår förälskelser arbetskamrater emellan.

Det finns arbetsplatser med sekretessbelagd och ömtålig verksamhet som kräver av sina anställda att hålla relationer utanför jobbet men annars läggs sällan värderingar på privata kärleksförhållanden.

Det finns många fördelar med att vara ett par och jobba på samma ställe.

–Arbetet kan bli ett gemensamt intresse och engagemang som svetsar samman. För arbetsgivaren kan det vara en vinst om paret ägnar fritid åt att lösa arbetsproblem. Men det kan också leda till att förhållandet får för lite input och blir tråkigt, säger Ingela Thylefors, arbets- och organisationspsykologisk forskare och konsult.

–Vanligtvis hanterar människor situationer där privata och yrkesmässiga relationer korsas på ett bra sätt, säger Ingela Thylefors.

Bekymmer dyker upp när privata relationer blir angelägnare än de sakligt arbetsrelaterade, när det blir viktigare att behålla en bra relation till sin partner i stället för att reda ut en jobbkonflikt.

–Har den äkta maken en speciell ställning eller är ansedd som en besvärlig person kan det bli problematiskt. Sådana personer har arbetskamraterna ett legitimt behov att prata om och närvaron av en maka eller make lägger lock på ämnen som kan må bra av att luftas, säger Ingela Thylefors.

Inbyggd lojalitet

I parförhållandets natur finns en inbyggd lojalitet. Är chefen en i förhållandet, då kan båda parterna få extra svårt att bortse från sina privata roller. Så gott som alltid uppstår misstanken att den underlydande partnern favoriseras och går chefens ärenden.

–Det skapar starka reaktioner från omgivningen, spänningar och förtroendekriser, säger Lars-Gösta Dahlöf som är docent i psykologisk sexologi.

Kärlek är väsensskild från vänskap. I nya heta passioner uppstår ett berusningstillstånd. Ja, det är vetenskapligt bevisat att vissa delar av hjärnan, som omdömet är kopplat till, sätts ur spel vid förälskelser.

–Man kan ifrågasätta om det är lämpligt för en chef i ett sådant tillstånd att ta viktiga beslut som berör föremålet för förälskelsen. Omgivningen kan ju aldrig veta hur rollerna hålls isär och det kan skapa förtroendekriser, säger Lars-Gösta Dahlöf.

Vanskligt att vänsterprassla …

Vänsterprassel på jobbet är ett alltid lika pirrande skvallerstoff och nästan jämt problematiskt – både för inblandade och arbetskamrater.

Det är som att jobbarkompisarna har radar; vänsterprassel på arbetsplatser är snudd på omöjliga att dölja. Skvallret tar fart och ofta rubbas balansen i hela personalgruppen.

–I vår kultur tycker majoriteten att det är oschyst att bedra sin partner, säger beteendevetaren och relationskonsulten Jenny Seton. Otrohet bryter mot det vi tycker är rätt, riktigt och sant och vill stå upp för. Våra värderingar störs och vi hamnar i lojalitetskonflikter.

Par som vänsterprasslar på jobbet kan omedvetet ställa höga krav på sina arbetskamrater, kanske speciellt på mindre orter där det är större risk att stöta ihop med de äkta hälfterna.

Relationsexperter vill gärna varna för att inleda vänsterprassel på jobbet.

Om den ena är singel och den andra är gift blir behoven ojämlika. Är det chefen som är gift kan den förälskade medarbetaren hamna i en förgörande beroendesituation.

–Har man seriösa avsikter är det klokast att gå hem och städa i sitt fasta förhållande innan ett nytt påbörjas, tycker Jenny Seton.

Erotik kan ge kraft

Hur lyckligt gift du än är kan du känna av ett sensuellt spel med en kär arbetskamrat. Om gränsen är tydlig – hit men inte längre – kan erotik på jobbet generera kreativitet, arbetsglädje och en kolossal kraft.

Erotiska kraftflöden behöver inte vara förbehållna parförhållanden. Sex är en av människans starkaste drivkrafter och klarar vi att respektfullt ta till vara erotiken på arbetet finns mycket energi att hämta, hävdar Jenny Seton, som har skrivit boken Sex på jobbet – en ledarskapsfråga.

–Man behöver inte ta på varandra för att känna magnetismen som kan uppstå till en arbetskamrat under en kreativ process, säger hon. Det energiflödet är bara att tacka och ta emot av – och vårda varsamt så det inte går över styr.

–Om båda är tydliga i gränsdragningen finns goda förutsättningar att öka skaparglädjen och förmågan att kreera. Skapande människor har ofta tillgång till sin lust, säger Jenny Seton.

Erotik gör oss avkopplade, tillitsfulla och positiva. En relation med erotisk underton kan få oss att förflytta berg, se våra egna hinder och samtidigt stimulera oss att hitta nya lösningar, ställa frågor till oss själva och få svar som vi inte annars hade fått.

Ett positivt erotisk spel kan yttra sig i öppet uppskattande blickar och frimodiga leenden i fikarummet, ärliga komplimanger och vänskapliga beröringar. Utan dolda uppsåt eller undermeningar.

I det ligger respekt. Men om någon av parterna inte vill vara med, kan spelet kantra till sextrakasserier. Och en erotiskt laddad relation behöver absolut inte innebära att man hoppar i säng med varandra.

–Tas det steget är det lätt att motsatsen uppstår, att skaparglädjen och kreativiteten stryps. Det är kanske frestande att tillåta sig ett enda passionerat möte mellan lakanen men mycket få personer förmår att göra det utan att skada sig själva, säger Jenny Seton.

–Laddningen är ju stark och därför kantad av djupa diken, fortsätter hon. Det krävs mogna människor för att erotiken ska kunna fungera som en kraftkälla och spelet är en balansgång mellan gränser, etik och moral å ena sidan, och frigjord sexualitet utan dolda syften å den andra. n

Så kan kärlek på jobbet hanteras

Om en arbetskamrat blir din partner:

Låt kärleken blomma och låt arbetskompisarna glädjas med er. Om ni har ”lik i garderoben” som gör att ni måste smussla med relationen, städa ut liken!

Om vänsterprassel förstör stämningen:

Det är både vettigt och nödvändigt att ta upp komplikationer, som prasslet orsakar, med de närmast berörda. Om din egen svartsjuka, avundsamhet eller moraliska indignation är problemet, försök lösa det konstruktivt.

Om du besväras av en arbetskamrat som flirtar:

Tala vänligt men bestämt om att du inte är intresserad av något annat än en kompis- och arbetsrelaterad relation och att du förväntar dig att han/hon respekterar detta.

Om din plågoande är gift med chefen:

Låt fack- eller personalombud tackla trakasserierna. Löser det sig inte, överväg att byta jobb.

(Rådgivare: Lars-Gösta Dahlöf, docent i psykologisk sexologi)

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA