Hur få tillbaka lusten till arbete?

PÅ JOBBET: KARRIÄRFRÅGAN2012-01-27

Fråga: Jag har kommit på mig själv med att tycka att mitt arbete blir ­tråkigare och tråkigare för varje år. Kan du ge mig något tips om vad jag ska göra för att påverka min ­situation till det bättre?

Svar: Ett vanligt råd som många får då de kontaktar en karriärcoach är att se över sin situation och fundera på att byta jobb. Många underskattar dock möjligheten att försöka hitta guldkornen i sitt nuvarande arbete. Ditt jobb är kanske egentligen inte så tråkigt?

I den läsvärda boken Flow – den optimala upplevelsens psykologiidentifierar Milahy Cziksentmihalyi tre faktorer som är viktiga för att få ett så tillfredsställande arbete som möjligt.

Den första faktorn handlar om att se till att vara på en arbetsplats och i en yrkesroll med tydliga mål. Men det viktigaste av allt är förmågan att sätta upp egna mål. Det är särskilt viktigt om du verkar i en miljö som präglas av otydliga mål och bristande ledarskap.

Milahy Cziksentmihalyi tar också upp betydelsen av återkoppling från dem du jobbar med och från din chef. Men det han trycker mest på är att du återkopplar till dig själv. När är du nöjd? Ge dig därför beröm oftare och se storheten i det arbete som du faktiskt gör!

Till sist gäller det också att hitta den perfekta balansen mellan skicklighet och möjlighet för att kunna trivas på jobbet. Om du har för lite skicklighet och möjligheterna är för stora, är det lätt att få ångestkänslor. Om det är precis tvärtom så blir arbetet helt enkelt tråkigt! Fundera över vilka av dina arbetsuppgifter som är roligast respektive tråkigast. Utifrån detta kan du sedan ta ställning till vilka sysslor du vill arbeta mer med.Sedan gäller det att agera så att du också får de möjligheterna – exempelvis genom att ta upp dina önskemål i ett utvecklingssamtal.

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher

ÄMNEN:

Karriärcoachen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA