Jobba hemma kräver avtal – goda råd om distansarbete

PÅ JOBBET: HEMJOBB2007-10-24

Tidsbesparande och effektivt, men ensamt och obegränsat. Att jobba hemifrån har både för- och nackdelar. Men det är alltid arbetsgivaren som har ansvaret för arbetsmiljön vid distansarbete.

Utvecklingen av ny teknik har gjort det lättare att arbeta på distans. Och för dem som bor långt ifrån arbetsplatsen kan det vara en fördel att slippa resvägarna. Det sparar både tid och pengar.

Men om du funderar på att jobba hemifrån – se till att ha ett avtal med din arbetsgivare. Rådet kommer från Ruben Johansson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt och själv distansarbetare.

Av avtalet kan det till exempel framgå vem som står för utrustningen, vem som betalar för löpande utgifter, antal dagar som ska tillbringas på kontoret och vilka arbetsuppgifter som ska utföras hemifrån.

Sitt inte vid köksbordet

Arbetsmiljöverket har inte utarbetat några särskilda föreskrifter för distansarbete, men arbetsmiljölagen gäller fullt ut.

Det innebär att arbetsgivaren ska se till att möbler, belysning och datorutrustning är okej ur arbetsmiljösynpunkt. Det ska också finnas tillräckligt mycket plats i bostaden för att inrymma en arbetsplats. Att sitta på en gammal pinnstol vid köksbordet duger inte, anser Ruben Johansson.

Arbetsmiljöverket har bekostat hans möbler och datorutrustning. Själv står han för bredbandsuppkoppling, el och eventuella samtal på sin fasta telefon. Men i första hand ska han använda sin mobiltelefon till tjänstesamtal.

Tillgång till det interna nätverket och nödvändiga datorprogram är det också arbetsgivaren som står för.

Att använda den egna datorn är inte tillrådligt, då den ofta saknar tillräckligt bra säkerhetsprogram för att skydda arbetsplatsens nätverk.

Ruben Johansson har aldrig gjort någon arbetsmiljöinspektion på en hemarbetsplats. Kanske skulle det vara möjligt om den anställde själv bjöd in till en sådan. Men arbetsgivaren måste ha möjlighet att kontrollera att arbetsplatsen uppfyller arbetsmiljökraven. Även skyddsombudet bör ha tillträde.

På Arbetsmiljöverket är policyn att den som ska jobba på distans ska ha varit anställd några år – både för att hinna lära sig arbetet och för att det tar tid att knyta sociala kontakter.

Viktigt att gå på möten

En av nackdelarna med distansarbete är just avsaknaden av arbetskamrater och att det kan vara svårt att hänga med i förändringsarbetet.

Därför gäller det att delta i möten och på andra sätt ha kontinuerlig kontakt med sin arbetsplats.

Det kan också vara lättare att dölja missbruk och andra problem vid distansarbete, problem som annars skulle fångas upp av chefer och arbetskamrater.

–Distansarbete ökar kravet på arbetsledningen som måste vara extremt lyhörd, menar Ruben Johansson.

Om kontakten med chefen fungerar dåligt finns också risk för att den som jobbar hemifrån inte blir sedd – vilket kan inverka negativt på karriär och löneutveckling. Men med en bra arbetsledning behöver det inte bli något problem, anser Ruben Johansson.

Däremot är det lätt hänt att den som distansarbetar själv väljer bort att delta i olika nätverk och projekt. I alla fall om det är långt till arbetsplatsen.

På det stora hela är Ruben Johansson nöjd med att jobba hemifrån. Ändå tycker han att arbetsgivaren är den stora vinnaren på arrangemanget.

–Man är ofta mer effektiv och lägger ner mer tid på sitt arbete.

Dessutom blir det många gånger billigare för arbetsgivaren då den anställde håller med arbetslokal. På Ruben Johanssons arbetsplats har distansarbetarna tillgång till ett rum där flera av dem kan sitta och jobba samtidigt.

Olika för kvinnor och män

En svårighet med att jobba hemifrån är att gränsen mellan arbete och fritid kan suddas ut. Men det som är ett problem för vissa kan vara en tillgång för andra.

Kerstin Hultén, doktor i sociologi vid Malmö högskola, har forskat i hur kvinnliga och manliga småbarnsföräldrar upplever att jobba på distans.

–Jag vill inte dra några generella slutsatser, men min uppfattning är att distansarbete ger möjlighet att förena privatliv och arbetsliv på nya och annorlunda sätt, säger hon.

Hennes iakttagelser visar att det finns skillnader mellan hur kvinnor och män utnyttjar de möjligheter som distansarbetet ger.

Kvinnorna är mer benägna att växla mellan yrkesarbetet och hemarbetet under dagen, medan männen ofta drar tydligare gränser.

–Kvinnorna som jag intervjuade uttryckte att de upplevde bättre balans i tillvaron och att de slapp ifrån känslor av skuld. Dörren till deras arbetsrum var nästan alltid öppen. Männen hade större tendens att hålla dörren stängd.

Männen kunde ibland uttrycka att de inte fanns till så mycket för sin familj som de hade förväntat sig innan de började arbeta på distans.

–Det hände att männen avbröt sitt arbete för att hämta på dagis eller slinka in i matbutiken. Men sedan gick de oftast in på arbetsrummet igen.

Kerstin Hulténs slutsats är ändå att både kvinnorna och männen ansåg att fördelarna med distansarbete övervägde nackdelarna.

SE ÖVER FÖRSÄKRINGSSKYDDET

* Kolla upp vilka försäkringar som gäller innan du börjar jobba på distans.

* Ta reda på om arbetsgivaren har en olycksfallsförsäkring som gäller vid distansarbete. Det är inte minst viktigt då det kan uppstå gränsdragningsproblem när Försäkringskassan ska bedöma vad som är en arbetsskada. Det kan till exempel vara svårt att avgöra om en olyckshändelse under kvällstid är en arbetsskada eller inte. Se också till att ha ett skriftligt avtal om ditt distansarbete.

* Vid skador på egendom är det i första hand arbetsgivarens försäkringar som ska täcka dennes egendom. Om du själv tillhandahåller utrustning täcks eventuella skador av hemförsäkringen.


ERFARENHETER FRÅN ARBETSMILJÖVERKET

På Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt har 13 inspektörer besvarat en enkät om sitt distansarbete. Den främsta orsaken till att de valt att jobba på distans var avståndet till kontoret. Tio av dem svarade att de troligen skulle sluta på Arbetsmiljöverket om det inte fanns möjlighet till distansarbete. Alla ansåg att arbetet på distans var mer effektivt. Störningarna var färre och produktionen blev hög.

Flertalet tyckte att de hade fått ett mindre inflytande på arbetsplatsen än tidigare och några ansåg att det fanns risk för att hamna utanför det sociala umgänget.

Samtliga 13 inspektörer ansåg att de kunde rekommendera sina kollegor att jobba på distans. I alla fall dem som inte var nyanställda.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA