Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher.
Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher.

Kompetens och erfarenhet ska styra – inte ålder

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2018-01-23

Det är dags att analysera vilken betydelse åldern har för hur vi värderas i arbetslivet.

Av:  Inger Ehn Knobblock

Är jag för gammal? undrade en medelålders man. Han berättade att han är rädd för att han inte kan byta jobb – eller för den delen få chansen att utvecklas på sin nuvarande arbetsplats. Jag hör om kolleger som passerat fyrtio år och inte ens får komma på intervju när de sökt jobb, så var det inte när de var yngre, sade han.

Å ena sidan, fortsatte han, ska vi utbildas och gärna skaffa en gedigen akademisk bakgrund. Vi kommer ut sent på arbetsmarknaden – i slutet av tjugoårsåldern. Och samtidigt som vi påbörjar karriären bildar många familj. Under småbarnsåren är ambitionerna måttliga, för att sedan intensifieras när barnen börjat skolan. Men då har vi inte många år på oss att hinna göra karriär innan åldersspöket dyker upp.

Å andra sidan, funderade han vidare, talar politikerna om att vi måste jobba längre, sam­tidigt som fler och fler arbetsgivare drar sig för att anställa äldre.

Jag kunde inte annat än hålla med. Ekvationen går inte ihop. Vi kan inte kräva att fler ska arbeta längre samtidigt som åldersdiskrimineringen ökar. I grund och botten handlar det om hur vi värderar varandra och vilken betydelse vi anser att åldern har.

Är unga människor mer förändringsbenägna än de som hunnit fylla femtio? Är det mera vanligt att juniorer hittar kreativa lösningar på ett komplext problem? Nej, självklart inte. Däremot är senior arbetskraft oftast dyrare att anställa. Troligen är de också mer krävande och ifråga­sättande. Livet lär. Det är dock på sin plats att påpeka att även yngre diskrimineras på grund av ålder.

Oavsett om du är 28 eller 48 år är det din kompetens, erfarenhet och förmåga som avgör hur bra du är på jobbet. Det är dags att analysera vilken betydelse siffrorna i födelsebevisen har fått. Hur hanterar arbetsgivarna den här problematiken och vad gör de fackliga organisationerna för att motverka den »ålderism« som sprids på den svenska arbetsmarknaden?

Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA