Kunskap om alternativen kan minska oron

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACHEN2017-10-31
ST-ombudsmannen Susanne Linde Husbom ger råd om hur medarbetare och chefer kan skapa ett gott klimat på jobbet och säkra ett hållbart arbetsliv.

Kunskap om alternativen kan minska oron

”Vi har lagt ett varsel” eller ”myndigheten ska flytta”. För nästan alla med en anställning innebär sådana ord en stor oro som man har svårt att förhålla sig till. Så vad kan du göra för att minska oro och stress?

Det är givetvis väldigt svårt att komma med allmänna råd. Det handlar mycket om just dina förutsättningar och vilka val du ställs inför.

Ett varsel kan handla om att minska personalstyrkan, eller att en hel arbetsplats läggs ned. 

En liknande situation uppstår när en myndighet ska omlokaliseras. Då kan man behöva ta ställning till erbjudanden om att flytta med till en annan del av landet, eller bli tvingad att sluta.

I samtliga fall är det viktigt att så tidigt som möjligt ta reda på vilka alternativ du har och hur olika beslut drabbar just dig. Du behöver ha svar på flera frågor:

 • Hur lång uppsägningstid har du?
   
 • Vilka möjligheter ger ett eventuellt trygghets- eller omställningsavtal?
   
 • Hur mycket skulle du få i a-kassa och från inkomstförsäkring om du blir arbetslös?
   
 • Är pension ett alternativ?
   
 • Hur skulle din ekonomi påverkas i de olika scenarier du ser framför dig?

Om du måste ta ställning till att flytta, är oftast den omedelbara känslan att det inte går – du kanske har en partner med jobb och barn som går i skola. Men mitt råd är att i alla fall fundera på saken. En ny bostadsort kan ge nya möjligheter och vidgade vyer, som kan ge ett mervärde i framtiden. Besök orten och se vilka jobb­möjligheter som finns för din partner, undersök skolor och hur bostadssituationen ser ut. 

Facket kan hjälpa dig att ta reda på vilka förmåner du har inom ramen för de avtal som finns på din arbetsplats.

När du tagit reda på fakta och vägt för- och nackdelar mot varandra vet du vilka förutsättningar som råder. Det gör att din väntan på besked förhoppningsvis blir något mindre orolig. För vissa kan till och med ett uppsägningsbeslut leda till något bättre.

Susanne Linde Husbom, ombudsman på ST

ÄMNEN:

Omställning
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.