Låt känslan av ledighet leva

PÅ JOBBET: NYSTART2007-08-22

Känns sommarledigheten redan långt borta? Lugn, det finns tricks för att hålla kvar semesterkänslan längre. Dessutom kan du låta den smitta av sig på jobbet och ge mer balans i vardagen.

Det är lätt att blåsa upp sommarsemestern till enorma proportioner. Allt man har skjutit på – olästa böcker, släktbesök, hemmareparationer, långresor, lata dagar i hängmattan – ska hinnas med. Man jämför med andras ambitiösa semesterplaner och får prestationsångest, som om ens egen ledighet måste motsvara samtliga projekt. Aktiviteter ska kombineras med total avslappning. Ofta glömmer man att man normalt inte har åtta veckors semester, utan kanske fyra.

En sådan ekvation går inte ihop. Väl tillbaka på jobbet igen är det därför lätt att deppa ihop. Man hann inte med allt man hade tänkt, man känner sig inte tillräckligt utvilad, höstens arbetsdagar breder ut sig som ett till synes kompakt och oändligt täcke rakt in i midvinterns mörker.

Semestern kan inte lagras

Tomas Danielsson, beteendevetare och föreläsare, har i det här läget ett angeläget råd: överdriv inte sommarsemesterns betydelse. Betrakta den i stället som en bonuslång ledighet i en räcka av många små, ständigt återkommande. Sätt dig med kalendern och se över din höst. Kanske har du några semesterdagar över som kan plockas ut för en resa någon långhelg. Eller planera in en svamputflykt, ett spabesök eller en helg hos de där släktingarna som det inte blev tid över för på semestern.

– Semester kan inte lagras, inte ens om den har varit perfekt, säger Tomas Danielsson. Efter tre dagar kan stressnivån vara som förut, och efter tre veckor kan hela återhämtningen vara raderad. Man bör ständigt ha återhämtningsöar. En gång i veckan ska man ta en sovmorgon eller en skogspromenad så att det känns kul och lustfyllt att titta framåt. Ibland kan man ha kört hårt i ett projekt, och behöva ta någon kompdag och bara flumma från torsdag lunch till måndag morgon.

Nu är också ett bra tillfälle att starta nya rutiner på jobbet, menar Tomas Danielsson. Använd semesterns avkopplade inställning till att öva på att sätta gränser, innan den vanliga vardagsstressen tar överhanden igen:

Sortera alla »måsten«. En del ligger kvar på skrivbordet från tiden före semestern, annat har tillkommit sedan dess. Nu drar det dagliga jobbet igång samtidigt som den där högen måste åtgärdas. Dela upp den i tre delar, så att inte blotta mängden avskräcker. »Måste åtgärdas nu« hårdprioriteras – max fem saker här! »Måste åtgärdas« blir nästa hög, och den tredje kan »åtgärdas vid tillfälle«. Förmodligen inser du snart att mycket i den tredje högen kan läggas i pappersåtervinningen.

Tona ner kontrollbehovet. Fyra veckor är en evighet om du behöver vara uppdaterad om allt som hänt under din frånvaro. Informationsglappet skapar lätt både stress och frustration. Tänk på att du inte nödvändigtvis måste ha full kontroll omgående.

Den olidliga kollegan. Semestern var en frizon från jobbkonflikter, nu väntar en lång höst. Använd semesterenergin till att restaurera relationer och förbättra kommunikationen på jobbet. Håll isär andras stress och din egen, och späd inte på kollegernas efter-semestern-ångest med storvulna beskrivningar av din perfekta ledighet. Fråga i stället om det hände dem något kul.

En chef i panik. Hon eller han inser att det finns en mängd jobb att hugga tag i eftersom alla varit lediga. Den stressade chefen beordrar full gas, och blåser effektivt bort den energi medarbetarna samlat ihop under semestern. Försök förklara att om energin förvaltas smartare så räcker den längre.

Invänta dygnsrytmen. Ständig trötthet är vanligt de första veckorna efter semestern. Kanske har du vänt på dygnet och vant dig vid sena kvällar och lugnt semestertempo. Låt omställningen ske stegvis och avsätt tid för återhämtning efter jobbet.

Tom plånbok. Lediga dagar ger mer tid att göra av med pengar, vilket brukar märkas efter semestern. Planera för en låg ekonomisk profil under några månader. Låt plånboken återhämta sig i god tid före jul.

Lena Lehman, sjukgymnast och livsstilsexpert på friskvårdsföretaget Feelgood, varnar för att isolera sitt semester-jag från arbets-jaget. Sommaren är inte över bara för att semestern är det, påminner hon.

– Många hoppar i sin dammiga vinterkostym redan i augusti. Då lär man hjärnan att nu är det slut.

Ta vara på det som finns kvar

I stället kan man bokstavligen fortsätta bära sina semestershorts mellan varven, och leta efter andra attribut som bevarar sommarkänslan.

– Arbetet blir visserligen en ingrediens, men man kan fortfarande ta vara på vackra morgnar, sköna kvällar, fortsätta bada om man tycker om det. Träna på att vara i stunden, så som man är på semestern! Varje väg till jobbet är vacker, oftast. Goda primörer finns kvar – njut av den fina grönsaksdisken i affären.

På semestern är vi oftare utomhus och det bör man fortsätta med även efteråt. Solstrålarna hjälper till att skapa viktiga vitaminer och antidepressiva ämnen i kroppen. Regelbunden rörelse bidrar också till att hålla ork och humör uppe. Att gå av bussen några hållplatser före jobbet kan vara ett sätt, menar Lena Lehman.

– Det hänger inte på vad man gör utan att man gör det, att det blir en vana. Om du tycker att det är tråkigt med gym kanske du ska gå en kurs i afrikansk dans. Man frisätter ämnen i hjärnan som tillför lust, tillfredsställelse, smärtlindring och ökat sömnbehov.

Utnyttja friskvårdsstimmen på jobbet om du har en sådan. Eller dra med arbetskamraterna på en lunchpromenad i solen. Skaffa stegräknare och starta en stegtävling – man behöver gå minst 10000 steg om dagen för att må bra. Lena Lehman rekommenderar minst en halvtimmes daglig rörelse, helst en timma. Lägg dig på en nivå som känns hållbar i längden.

– Vi är så projektstyrda, säger hon, och projekt tar alltid slut. Risken är att man halkar tillbaka i det gamla igen. Men det händer väldigt mycket om man bara skruvar lite på sin livsstil, styr om skutan lite grann. Gå inte tillbaka in i dina vanliga rutiner som du inte gillar riktigt. Små steg ger stora effekter.n

Läs mer: Tomas Danielsson, ”Tokstressad! Vad vore livet utan stress?” (Prisma)

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA