Lek mer på jobbet - och bli mer kreativ. Illustration: Caroline Linhult.
Lek mer på jobbet - och bli mer kreativ. Illustration: Caroline Linhult.

Lekstuga på jobbet gör dig kreativ

PÅ JOBBET: KREATIVITET2012-04-17

Vi blir mer kreativa på jobbet om vi gör annorlunda saker. Det kan handla om att ta en svängom på lunchen, ett promenadmöte med arbetslaget – eller att jonglera med kollegerna.

Av:  Agneta Slonawski

Molly Ränges arbetsplats i Stockholm fanns ett garage med en stereo. Hon blev inspirerad och lade upp en hemsida och bjöd in folk till Lunchbeat. I dag finns lunchdansen på flera orter över hela landet. Man träffas, dansar loss och går tillbaka till jobbet. Lite gladare, lite svettig – och med en energipåfyllning.

Att regelbundet göra andra saker än man brukar under arbetsdagen – som att skaka loss till bra musik – är ett utmärkt sätt att locka fram lekfulla idéer.

Det är också något som smarta arbetsgivare kan dra nytta av.

När frivården i Göteborg tvingades att flytta in i en nybyggd bunker vid polishuset rådde missnöje bland personalen. De upplevde sig trängda och deras besökare kopplade ihop stället med inlåsning.

Kriminalvården valde att ta in en konstnär och samla de anställda en gång i veckan under tre månader. Det resulterade i tangodans, dramaövningar och målningar, och man avslutade med att presentera verksamheten från sjuttiotalet fram till i dag i en stor föreställning på scen inför 150 kolleger.

Ett annat exempel på problem som avhjälptes med kreativitetsstunder finns hos pappersbruket SCA i Lilla Edet. Där togs en dansare in, som började sitt uppdrag med att dansa »strumpbyxdansen« på fabriksgolvet. Det var startskottet till att få de olika skiften att börja snacka och senare att kommunicera bättre. Kreativitetsprojektet ledde till en humoristisk kortfilm om arbetarna på bruket. Slutklämmen blev en fullsatt premiärvisning med popcorn.

Det finns arbetsplatser som har särskild tid avsatt för kreativitet. På det italienska bilföretaget Ferrari måste medarbetarna lägga sex arbetsveckor om året på egen kreativ utveckling. Och på Google har man avsatt en dag i veckan till kreativa sysslor.

Även om allt fler arbetsgivare insett att sådan tid är en investering som leder till många bra förslag, så är det vanligare att man ordnar enstaka kreativitetstillfällen med workshopar.

Det räcker inte med en liten workshop, kreativiteten behöver odlas på lång sikt, anser Samuel West, forskare vid psykologiska institutionen vid Lunds universitet, som skrivit en bok om arbetsglädje. Han menar att de anställda måste tillåtas att hitta på nya saker och göra misstag, utan att straffas för det.

– Vi behöver tolerans och frihet för att tänka annorlunda. Strunta i att ha möten i tråkiga konferensrum med Ramlösa. Gå på promenad och diskutera i stället och bjud på Godismonstrets blå hallondricka.

Samuel West råder arbetsgivarna att ge medarbetarna utrymme för att få vara lekfulla.

– Men det räcker inte. Man måste komma åt lekfullheten för att få arbetsglädje. Det handlar inte om en viss procent kreativ tid. Det viktigaste är att det inte blir en mätbar produktivitet, utan man kan sticka eller studera ölbryggning.

Är kreativa rum och dans på arbetstid verkligen genomförbart på vilken arbetsplats som helst?

– Absolut. Det finns forskning som visar att lokaler med högt i tak gör att människor känner sig friare i tanken. Man kanske inte kan bygga om, men även på en myndighet kan man ordna ett gående möte eller en dansande kvart efter lunchen. Det behövs bara något som bryter av och som inte riktigt passar in. Man kan experimentera med obekväma stolar i ett samlingsrum eller parkbänkar i matsalen. Kreativitetstiden blir ändå en investering. 

 

1. Lek mer på jobbet

Arbetslag eller team som leker tillsammans blir mer kreativa och upplever ett bättre samarbete. Samuel West skapade lag på sitt kontor som utmanade varandra i kung fu-fighting en seg eftermiddag. Vinnaren blev det lag som fick flest stilpoäng och skrek kampsportaktigast.

2. Sätt av tid för egna projekt

Avsätt tid för egna kreativa projekt. Du bestämmer vad som ger dig stimulans och »flow«. Det kan vara en timme per månad eller en timme i veckan. Huvudsaken är att det blir av. En viktig poäng är att motivera för dig själv varför just den här sysslan får i gång dig och dina tankar.

3. Bryt och byt rutiner

Ha måndagsmötetpå onsdag. Låt en tärning utse mötets ordförande. Gå på lunchpromenad eller Stadsmissionens kafé. Åk ut från stan och prata två och två. Lek tafatt innan.

4. Var lyhörd inför kollegerna

Lyssna på dina jobbarkompisar med öppna öron och vidsynt blick. Kom ihåg att misstag är bra för kreativiteten. Prova, rasera och bygg upp igen. Förkasta inga ämnen eller prototyper. De kan leda till nya tankebanor.

5. Inred ett aktivitetsrum

Det är svårtatt vara kreativ när man först och främst ska vara korrekt. I bästa fall kan ett rum för kreativitet fungera som en »på-knapp« för kreativa tankar. Ställ in meditationskudde, musikmaskin, en skön fåtölj, serietidningar, målarfärg och blädderblock och varför inte ett biljardbord i miniformat eller en massagefåtölj. Plus en samlingsplats med en rund matta och klappstolar som ställs fram vid brainstormning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA