Leve antioxidanterna!

PÅ JOBBET2005-06-20
Av:  Carina Roxström

Fria radikaler är molekyler som kroppen själv tillverkar och som angriper och skadar kroppens celler och ökar risken för att utveckla sjukdomar. Antioxidanter har förmågan att neutralisera de fria radikalerna och hålla cellerna friska. Alla frukter, bär och grönsaker innehåller massor av antioxidanter. De mest kända antioxidanterna är C- och E-vitamin och beta-karoten, som finns till exempel i morötter och aprikoser.

Många spannmål, till exempel råg och havre är rika på ämnen som fungerar som antioxidanter. Likaså innehåller mjölk och många mjölkprodukter (utom ost, keso, kesella och andra ystade produkter) en unik del av ett protein, som kroppen kan omvandla till en av de bästa antioxidanterna – glutation.

ÄMNEN:

Övrigt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA