Lyckat jobbmingel är allas ansvar

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACH2016-08-30
»Jag har läst allt jag har kunnat komma åt när det gäller hur en ska nätverka. Men det är ju direkt veder­värdigt!« Det var bland det första en medlem sade i ett av mina coachsamtal.
Av:  Inger Ehn Knobblock

Någon vecka tidigare hade hon varit på en konferens och inför den hade hon bestämt sig för att prata med människor som skulle kunna vara bra för hennes fortsatta karriär.

Men det enda som hände var att hon kände sig obekväm och till och med utfrusen. Det allra värsta var konferensmiddagen där »fri placering« gällde. Medlemmen tvingades att gå runt bland borden och fråga om hon kunde slå sig ned. Svaren var att nej, vi håller platserna till några andra som kommer senare.

Vid ett bord fick hon svaret att det var okej om hon var beredd att höra dem prata om sina jobbgrejer. Det visade sig att alla sex var arbetskamrater och att de ville snacka med varandra om saker de redan kände till.

Hon gjorde ändå flera försök att komma in i samtalet, men det hon sade bemöttes med likgiltighet. Utifrån hennes berättelse uppfattade jag det som om hon följde minglets spelregler till punkt och pricka. Hon visade intresse för sina bordsgrannar. Hon var till och med medveten om sitt kroppsspråk och därtill mån om att le och möta andras blickar.

Minglets syfte är att utveckla och bredda ditt kontaktnät. Beroende på vad du är ute efter, jobbkontakter eller en bra trädgårdsmästare, anpassar du dina frågor. Fundera alltså i förväg på vilket mål du har med att mingla. Planera gärna vilka frågor du ska öppna samtalet med. Titta ut över församlingen, ser du någon som står för sig själv? Det är kanske lättare att börja ett samtal med den personen än att ge sig in i en större grupp.

Men har du otur så möter du en grupp som inte alls vill släppa in dig. Jag tror att det är viktigt när vi prisar mingel och nätverkande att vi även betonar gruppens ansvar. För faktum är att även om du vet allt om hur du som individ ska uppträda vid ett mingel, så hjälper det föga om du träffar på människor som bara vill vara i en bekvämlighetszon tillsammans med sina kolleger.


Inger Ehn Knobblock är en av STs karriärcoacher

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.