Alla sitter här tillsammans, men är inne i sitt eget, säger Gudrun Thelander, i mitten.
Bild: Casper Hedberg
Alla sitter här tillsammans, men är inne i sitt eget, säger Gudrun Thelander, i mitten.

Meditation skapar lugn på jobbet

PÅ JOBBET: POST- OCH TELESTYRELSEN2012-11-06

–  Många tycker att de har mycket att göra. Vi försöker hitta aktiviteter som motarbetar stress, berättar Elena
Belkow i friskvårdsföreningen på Post- och telestyrelsen, PTS. Nu har medarbetarna på PTS möjlighet att pröva meditation på arbetstid.

Ljud av samtal och steg med snabba klackar tränger in i det mörklagda konferensrummet, men det tycks inte störa de tjugo personer som sitter i en ring och blundar. De lyssnar inåt. Meditationsledaren Lars Hain har uppmanat deltagarna att sätta sig bekvämt till rätta, med fötterna i stadig markkontakt. Sedan lotsar han dem genom en kort avslappningsövning och vidare in i en djupare uppmärksamhet, med

fokusering på andningen och på kroppens olika delar.

Tänk på att sitta rakt, så att andningsvägarna hålls öppna, säger han. Inte framåtlutad, som man ofta sitter vid datorn.

Lars Hain besöker PTS två gånger per termin. Meditationsstunderna kan se olika ut beroende på deltagarnas behov, berättar han. Den här gången sade de flesta att de sökte lugn och harmoni.

ST-medlemmen Gudrun Thelander tycker att meditationen ger henne just det.

Lugnet man får sitter i efteråt. Det kan ta lite tid att komma in i det, man får lära sig att samla ihop tankarna om de glider i väg.

Deltagarna uppmuntras att praktisera meditation en stund varje dag.

Jag tror att vi generellt har en hög stressnivå i arbetslivet i dag, säger Lars Hain. Det leder till påfrestningar på kroppen, så man behöver lära sig tekniker för att minska den. Meditation sänker halterna av stresshormonerna adrenalin och kortisol.

När meditationstimmen går mot sitt slut och deltagarna öppnar ögonen skrattar en kvinna lite generat och berättar att hon somnade.

Det är fascinerande att möta kolleger på det här sättet, säger Gudrun Thelander. Alla sitter här tillsammans, men är inne i sitt eget.

Lars Hains tips mot stress på jobbet

  • Det är bra med ett särskilt rum för meditation och avslappning.
  • Den som är stressad kan pröva att stanna upp en kort stund – om inte annat kan man gå på toaletten. Andas jämnt och långsamt. Om du är på väg till ett möte: gå lite långsammare och andas lite långsammare än vanligt.
  • Var snäll mot dig själv. Tillåt dig själv att tycka att du är bra.
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA