Omtänksamt klimat ger framgång

PÅ JOBBET: ARBETSLIVSCOACH2013-03-05

Framgångsrika idrottsföreningar har en kultur som präglas av omtanke. Antagligen gäller samma sak också arbetslivet.

Av:  Gert Ohlin

Jag har i flera av mina tidigare spalter varit inne på de ökande kraven i arbetslivet. Så blir det även den här gången, fast ur en något annorlunda synvinkel. Jag är sedan drygt ett halvår involverad i ett större forskningsprojekt. Det syftar till att beskriva de avgörande faktorerna bakom framgångarna för våra mest framgångsrika idrottsföreningar inom lagidrotter.

En faktor som vi redan nu kan se är avgörande är omtanke. En idrottsförening – eller för den skull en arbetsplats – där klimatet är starkt präglat av omtanke ger en grundtrygghet för alla dem som verkar där.

Jag är helt övertygad om att det är betydligt enklare att hantera de mycket högt ställda krav på prestation som de enskilda spelarna har i en toppidrottsklubb om det finns en grundtrygghet och en känsla av omtanke, från ledarna och föreningen.

Jag tror att samma sak gäller arbetslivet. Också där är ett omtänksamt klimat avgörande för framgången. För att du som medarbetare uthålligt och utan risk för din hälsa ska klara av de höga krav som ställs på dig och din dagliga prestation behöver du en grundtrygghet. Du behöver också en stark upplevelse av att din ledning och din arbetsgivare hyser en verklig omtanke om dig.

Men inte nog med det, vi behöver också att kolleger visar oss en stor omtanke. Alla är vi en del av varandras arbetsklimat.

Vill vi bidra till ett mer omtänksamt klimat bör vi börja med oss själva och den omtanke vi visar våra kolleger. Med andra ord så hjälper vi verkligen varandra när vi visar vår omtanke.

 

Gert Ohlin är konsult och arbetsplatsutvecklare.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA