Så använder du dina nätverk i jobbsökandet

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2013-02-12

Alla arbeten utannonseras inte. Därför spelar nätverk en stor roll vid arbets- och informationssökande.

Av:  Jörgen Kihlgren

Självfallet har annonser och jobbdatabaser inte spelat ut sin roll. Men hur arbetsgivaren söker efter personal varierar mellan olika branscher och olika konjunkturlägen. Det gäller därför att ha koll på hur det fungerar i den bransch som du är intresserad av.

Här är några tips till dig som tänker börja använda ditt nätverk.

1. Vad vill du egentligen? Vilken typ av bransch, arbetsgivare eller roll är intressant? Om du inte vet vad du vill ska du använda ditt kontaktnät för att samla in information. När du sedan vet vad du vill kan du börja söka ett nytt arbete inom nätverket. Detta är en mycket viktig distinktion!

2. Försök att också prata med sådana personer i ditt nätverk som inte känner dig så bra. De kan ge helt andra perspektiv på ditt sökande. De närmaste vännerna har kanske, på gott och ont, redan bestämt sig för vad du borde göra. Då kan det hända att de försöker övertala dig. Om du vill något annat än de tror, kan det skapa en hel del frustration hos bägge parter.

3. Att söka information eller nytt arbete genom sitt nätverk tar tid. Bodil Jönsson, fysiker och författare, myntade begreppet »ting tar tid«. Detta gäller definitivt arbetssökande. Börja i tid! Glöm inte heller att vara så tydlig som du kan i vad du vill ha hjälp med.

4. Att ta hjälp av sitt kontaktnät för att skriva ett perfekt brev och cv är underskattat. De som arbetar inom din tilltänkta bransch kan ge värdefulla tips och råd om hur du ska formulera dig.

5. Våga be om hjälp eller råd. Du ska självfallet också finnas för dessa personer den dag som de behöver dig.

6. Försök att också utöka ditt nätverk genom utbildningar och seminarier.

Till sist: en viktig sak inom samma tema. Det handlar inte alltid om att ha ett stort kontaktnät. Det handlar ibland mer om att använda de kontakter man har, eller att upptäcka någon i sitt nätverk som har många kontakter!

 

Jörgen Kihlgren är en av STs karriärcoacher.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA