Illustration: JANETTA NYBERG
Illustration: JANETTA NYBERG

Så får du chefen att fungera

PÅ JOBBET: LEDARSKAP2010-06-08
När chefen inte fungerar finns det alltid en anledning. Men den är ofta inte vad du tror. Med ST Press råd kan du få en bättre chef.
Av:  Sofia Brax

Jag hävdar krasst att ledarskaps­egenskaper är något medfött, säger Gert Ohlin, arbetsplatsstrateg på företaget Bättre arbetsmiljö AB. Antingen har man det eller så har man det inte. Men utöver det är det tiden som är det stora problemet.

Han menar att chefer inom offentlig sektor ofta har personalansvar för alldeles för många medarbetare och dessutom alltför många andra uppgifter.

– Ska jag leda femton, tjugo personer i deras jobb, kan jag inte sitta i möte halva dagen och handlägga ärenden den andra halvan. Det räcker med att tänka efter hur mycket tid det tar att ha ett tiominuters samtal med var och en. Och sedan medarbetarsamtal, lönesamtal, kontinuerlig feedback, att uppmärksamma det jobb de gör, att de ska känna att chefen är angelägen om deras utveckling…

– Chefer inom offentlig sektor får inte tid. Det är uvudproblemet, säger Gert Ohlin.

Lätt skylla på personen

Tyvärr ser omgivningen inte alltid att det är här som skon klämmer. Och det kan vi skylla på något som psykologer kallar det fundamentala attributionsfelet. Robert Holmberg, psykolog och organisationsforskare vid Lunds universitet, förklarar det så här:

– Om något går fel, har vi människor mycket lättare att lägga felet hos någon person än att se det problem som egentligen ligger bakom. Det är en tendens vi alla har.

Det är alltså därför så många går och drömmer om en annan chef.

– Men chefens uppgift är ett jobb som alla andra och kräver vissa förutsättningar.

Om man tittar närmare på en del chefsjobb, menar han, så blir det tydligt att deras uppgift inte går att lösa. Då är misslyckandet mer eller mindre inbyggt i tjänsten.

– Det fungerar helt enkelt inte om inte jobbet går att lösa på åtta timmar om dagen av en normalt kompetent människa med rimliga personliga förutsättningar. Visst, arbetsgivaren har ansvar för att rätt person får uppdraget. Men också för att uppdraget faktiskt går att genomföra.

Man måste göra något själv

Samtidigt kan naturligtvis inte en drabbad medarbetare räkna med att ledningen ska se problemen. Du måste också ta ett eget ansvar för din arbetsmiljö och sin
arbetssituation.

Robert Holmberg råder dem som har en chef som inte fungerar att ställa krav på fungerande förutsättningar.

Gert Ohlin är inne på samma linje:

– Bit inte bara ihop om det är dåligt. Då gör du bara dig själv, dina kollegor och din chef en otjänst. Gör något! säger Gert Ohlin, som pekar på vikten av att tala om problemen.      

 

FYRA RÅD FÖR ATT FÅ ORDNING PÅ CHEFEN

Prata med chefen

Ta upp saken på ett lugnt sätt: »Hur har du det egentligen? Du verkar irriterad ibland. Vi bryr oss om dig, kan vi hjälpa dig på något sätt?« Eller: »Jag tycker att du ger för lite feedback. Jag vill att du ska vara mer tydlig i de här frågorna, det blir så jobbigt för oss annars.«

– Det är lättare med en ny chef än om frustrationen växt i fem år, konstaterar Gert Ohlin.

Skaffa hjälp

Funkar det inte att prata med chefen, vänd dig till din personalenhet, till facket eller till bådadera.

– Ingen ska behöva stå ut med en chef som inte fungerar, säger Gert Ohlin. Du ska aldrig acceptera att känna dig illa behandlad eller att inte få stöd eller återkoppling.

Om du är i en svår konflikt med din chef, upplever dig som mobbad, då gäller det att agera snabbt, för du är i en utsatt situation.

– Prata med företagshälsovården, säger Robert Holmberg. Och med facket. Det är lätt att börja undra om det är fel på dig själv. Facket kan hjälpa dig att placera frågan där den hör hemma.

Ställ krav tillsammans

– Det är viktigt att ni som medarbetare ställer krav, säger Robert Holmberg och räknar upp ett antal punkter som behöver fungera:

  • att det hålls ordentliga arbetsplatsträffar där man pratar om angelägna saker.
  • att det finns ett systematiskt arbets­miljö­arbete.
  • att det hålls ordentliga medarbetar­samtal som följs upp ordentligt.
  • att de som blir chefer får ordentlig utbildning så de verkligen förstår sitt arbetsmiljöansvar.

    – Är ni tydliga med era krav, ger ni chefen en bättre möjlighet att förhandla med sin uppdragsgivare.

Arbeta fackligt för bra rutiner

Driv på hårt och målmedvetet för att få rutiner och system som fungerar. Det kan kräva tid. Men att bara byta ut chefen är en quick fix-dröm som sällan hjälper.

– Hållbara processer behöver byggas över tid, säger Robert Holmberg. Det är viktigt för fackklubben att ha ett strategiskt tänkande, inte bara gå från ett ärende till ett annat. Jobba på hur ni ska påverka på olika nivåer på sikt för att nå fram till ett hållbart system.

 

Bra chef ger bättre hälsa

När en chef inte fungerar påverkas medarbetarnas hälsa. Det framgår av Bättre Arbetsmiljö ABs databas, med nästan 300 000 medarbetarenkäter. Om ledarskapet brister, så påverkas rankningen på nästan alla andra nivåer också. Till och med den fysiska arbetsmiljön upplevs som sämre.

Forskare från Karolinska institutet följde för några år sedan en grupp chefer och anställda på ett försäkringsbolag. Två timmar varannan vecka, i två terminer, fick cheferna utbildning i »människokunskap«. Efter två år hade halterna av stresshormonet kortisol i blodet hos deltagarna sjunkit. De var alltså mindre stressade, trots att krav och tempo i jobbet var desamma.

Svårare i offentlig sektor

Det finns ingen forskning som visar att det skulle vara vanligare med dåliga chefer inom offentlig sektor. Men det finns mycket som gör det svårare att vara chef inom offentlig sektor än privat.

  • Avsaknaden av enkla och konkreta mål. Att det utöver kronor och ören också finns ett brukar- och samhällsperspektiv.
  • Det är vanligt med personalansvar för väldigt många medarbetare.
  • Medarbetarna är ofta mycket kvalificerade och ibland mer erfarna än chefen.
  • Medarbetarna har dubbla roller med både brukarservice och myndighets­utövning.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.