Illustration: JANETTA NYBERG
Illustration: JANETTA NYBERG

Så får du chefen att fungera

PÅ JOBBET: LEDARSKAP2010-06-08

När chefen inte fungerar finns det alltid en anledning. Men den är ofta inte vad du tror. Med ST Press råd kan du få en bättre chef.

Av:  Sofia Brax

Jag hävdar krasst att ledarskaps­egenskaper är något medfött, säger Gert Ohlin, arbetsplatsstrateg på företaget Bättre arbetsmiljö AB. Antingen har man det eller så har man det inte. Men utöver det är det tiden som är det stora problemet.

Han menar att chefer inom offentlig sektor ofta har personalansvar för alldeles för många medarbetare och dessutom alltför många andra uppgifter.

– Ska jag leda femton, tjugo personer i deras jobb, kan jag inte sitta i möte halva dagen och handlägga ärenden den andra halvan. Det räcker med att tänka efter hur mycket tid det tar att ha ett tiominuters samtal med var och en. Och sedan medarbetarsamtal, lönesamtal, kontinuerlig feedback, att uppmärksamma det jobb de gör, att de ska känna att chefen är angelägen om deras utveckling…

– Chefer inom offentlig sektor får inte tid. Det är huvudproblemet, säger Gert Ohlin.

Lätt skylla på personen

Tyvärr ser omgivningen inte alltid att det är här som skon klämmer. Och det kan vi skylla på något som psykologer kallar det fundamentala attributionsfelet. Robert Holmberg, psykolog och organisationsforskare vid Lunds universitet, förklarar det så här:

– Om något går fel, har vi människor mycket lättare att lägga felet hos någon person än att se det problem som egentligen ligger bakom. Det är en tendens vi alla har.

Det är alltså därför så många går och drömmer om en annan chef.

– Men chefens uppgift är ett jobb som alla andra och kräver vissa förutsättningar.

Om man tittar närmare på en del chefsjobb, menar han, så blir det tydligt att deras uppgift inte går att lösa. Då är misslyckandet mer eller mindre inbyggt i tjänsten.

– Det fungerar helt enkelt inte om inte jobbet går att lösa på åtta timmar om dagen av en normalt kompetent människa med rimliga personliga förutsättningar. Visst, arbetsgivaren har ansvar för att rätt person får uppdraget. Men också för att uppdraget faktiskt går att genomföra.

Man måste göra något själv

Samtidigt kan naturligtvis inte en drabbad medarbetare räkna med att ledningen ska se problemen. Du måste också ta ett eget ansvar för din arbetsmiljö och sin arbetssituation.

Robert Holmberg råder dem som har en chef som inte fungerar att ställa krav på fungerande förutsättningar.

Gert Ohlin är inne på samma linje:

– Bit inte bara ihop om det är dåligt. Då gör du bara dig själv, dina kollegor och din chef en otjänst. Gör något! säger Gert Ohlin, som pekar på vikten av att tala om problemen.     

FYRA RÅD FÖR ATT FÅ ORDNING PÅ CHEFEN

Prata med chefen

Ta upp saken på ett lugnt sätt: »Hur har du det egentligen? Du verkar irriterad ibland. Vi bryr oss om dig, kan vi hjälpa dig på något sätt?« Eller: »Jag tycker att du ger för lite feedback. Jag vill att du ska vara mer tydlig i de här frågorna, det blir så jobbigt för oss annars.«

– Det är lättare med en ny chef än om frustrationen växt i fem år, konstaterar Gert Ohlin.

Skaffa hjälp

Funkar det inte att prata med chefen, vänd dig till din personalenhet, till facket eller till bådadera.

– Ingen ska behöva stå ut med en chef som inte fungerar, säger Gert Ohlin. Du ska aldrig acceptera att känna dig illa behandlad eller att inte få stöd eller återkoppling.

Om du är i en svår konflikt med din chef, upplever dig som mobbad, då gäller det att agera snabbt, för du är i en utsatt situation.

– Prata med företagshälsovården, säger Robert Holmberg. Och med facket. Det är lätt att börja undra om det är fel på dig själv. Facket kan hjälpa dig att placera frågan där den hör hemma.

Ställ krav tillsammans

– Det är viktigt att ni som medarbetare ställer krav, säger Robert Holmberg och räknar upp ett antal punkter som behöver fungera:

  • att det hålls ordentliga arbetsplatsträffar där man pratar om angelägna saker.
  • att det finns ett systematiskt arbets­miljö­arbete.
  • att det hålls ordentliga medarbetar­samtal som följs upp ordentligt.
  • att de som blir chefer får ordentlig utbildning så de verkligen förstår sitt arbetsmiljöansvar.

   – Är ni tydliga med era krav, ger ni chefen en bättre möjlighet att förhandla med sin uppdragsgivare.

Arbeta fackligt för bra rutiner

Driv på hårt och målmedvetet för att få rutiner och system som fungerar. Det kan kräva tid. Men att bara byta ut chefen är en quick fix-dröm som sällan hjälper.

– Hållbara processer behöver byggas över tid, säger Robert Holmberg. Det är viktigt för fackklubben att ha ett strategiskt tänkande, inte bara gå från ett ärende till ett annat. Jobba på hur ni ska påverka på olika nivåer på sikt för att nå fram till ett hållbart system.

Bra chef ger bättre hälsa

När en chef inte fungerar påverkas medarbetarnas
hälsa. Det framgår av Bättre Arbetsmiljö ABs databas, med nästan
300 000 medarbetarenkäter. Om ledarskapet brister, så påverkas
rankningen på nästan alla andra nivåer också. Till och med den fysiska
arbetsmiljön upplevs som sämre.

Forskare från Karolinska institutet följde för några år sedan en
grupp chefer och anställda på ett försäkringsbolag. Två timmar varannan
vecka, i två terminer, fick cheferna utbildning i »människokunskap«.
Efter två år hade halterna av stresshormonet kortisol i blodet hos
deltagarna sjunkit. De var alltså mindre stressade, trots att krav och
tempo i jobbet var desamma.

Svårare i offentlig sektor

Det finns ingen forskning som visar att det skulle
vara vanligare med dåliga chefer inom offentlig sektor. Men det finns
mycket som gör det svårare att vara chef inom offentlig sektor än
privat.

  • Avsaknaden av enkla och konkreta mål. Att det utöver kronor och ören också finns ett brukar- och samhällsperspektiv.
  • Det är vanligt med personalansvar för väldigt många medarbetare.
  • Medarbetarna är ofta mycket kvalificerade och ibland mer erfarna än chefen.
  • Medarbetarna har dubbla roller med både brukarservice och myndighets­utövning.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA