Suzana Pilipovic har gått Kriminalvårdens chefsförsörjningsprogram. ”När man gått igenom allt känner man sig utvald”, säger hon.
Bild: Per-Olof Svensson
Suzana Pilipovic har gått Kriminalvårdens chefsförsörjningsprogram. ”När man gått igenom allt känner man sig utvald”, säger hon.

Medarbetare får prova på att vara chef

SÅ GJORDE VI: LEDARFÖRSÖRJNING2017-11-22
Suzana Pilipovic är kriminalvårdare inom frivården i Borås och deltar i Kriminalvårdens chefsförsörjningsprogram. I somras fick hon prova att jobba som chef på häktet i Göteborg. ”Jag fick mersmak och vill fortsätta att utveckla mig”, säger hon.

För att komma med i Kriminalvårdens chefsförsörjningsprogram måste deltagarna genomgå en kompetensbaserad rekryteringsprocess med tester som utgår från vad en ledare ska vara bra på, exempelvis förändringsledning och relationsbyggande.  

– Vi vill ta till vara på ledarpotentialen inom organisationen och inte minst den kompetens och kunskap om verksamheten som finns hos medarbetarna, säger Anki Staaf, sektionschef på Kriminalvårdens HR-avdelning.

Efter testerna intervjuas deltagarna av en kriminalvårdschef och en HR-expert. Den som inte går vidare efter rekryteringsprocessen får återkoppling, det kan handla om fortsatt kompetensutveckling, berättar Anki Staaf.

Den som har kommit med börjar med en ”skuggningsvecka” och går bredvid en erfaren chef.

– Det har visat sig vara en win-win-situation. Även cheferna är positiva, efter­som de får tillfälle att själva reflekter­a över sitt ledarskap.

Därefter följer ett antal utbildnings­dagar, exempelvis om att vara chef i staten och om personligt ledarskap.

ST-medlemmen Suzana Pilipovic är en av dem som genomgått programmet.

– När man gått igenom allt känner man sig utvald, säger hon.

En del i programmet är att prova på att jobba som första linjens chef med personalansvar, alltså som kriminalvårdsinspektör.

Suzana Pilipovic gjorde sitt inhopp på häktet i Göteborg i somras. Hon säger att hon hade mycket nytta av att hon arbetat på olika ställen inom Kriminalvården.  Vikariatet var på fem veckor och Suzana Pilipovic konstaterar att det var lite kort. 

– Om det är något jag hade önskat så var det lite mer tid. Men jag kände ändå att jag kunde sätta lite egen prägel, exempelvis talade vi mycket om bemötande, etik och förhållningssätt.

Hon fick också sitta med i lednings­gruppen och diskutera ”säkerhetstänk” och utvecklingsarbetet för häktet.

– Det som är bra med den här möjligheten är att den ger ett hum om ifall det passar en att vara chef. Och det känner jag att det gör.

Det är för tidigt att säga något än om vad nästa steg i hennes yrkesliv blir, säger hon.

– Jag skulle vilja ha mer erfarenheter och bli mer varm i kläderna.

ST inom Kriminalvården är mycket positivt till chefsförsörjningsprogrammet.

– Det ger en möjlighet att växa och utvecklas som anställd, säger Joachim Danielsson, som arbetar med chefs­frågor för ST inom Kriminalvården.

Han anser att en viktig ingrediens är just möjligheten att få prova på chefsjobbet.

– Dels för individen, för att se om chefsrollen är något som man själv vill fortsätta att utvecklas och utbildas till, dels för myndigheten, som får hjälp med att hitta chefer internt.  

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.