Yvonne Widén på Postnord gick 10  000 steg om dagen i en månads tid. »Det var inte så lätt att få ihop«, säger hon.
Bild: Elis Hoffman
Yvonne Widén på Postnord gick 10  000 steg om dagen i en månads tid. »Det var inte så lätt att få ihop«, säger hon.

Stegtävling ska ge anställda bättre hälsa

SÅ GJORDE VI: POSTNORD2018-01-23

Just nu pågår Postnord-kampen, en hälsofrämjande satsning med teman som vardags­motion, kost och avkoppling. »Jag tycker att det är ett jättetrevligt initiativ«, säger ST-medlemmen Yvonne Widén.

Tillsammans med kolleger i hela den svenska delen av Postnord har hon nyligen avslutat den första delen i kampen, att under en månad gå minst 10 000 steg om dagen.

– Det var inte så lätt att få ihop, säger Yvonne Widén, som jobbar med löneadministration på Postnords centrala HR-avdelning.

Hon berättar att hon brukar röra på sig och att hon tränar ledarledda pass ett par gånger i veckan.

– Det gick att räkna in sådan träning i stegtävlingen, men jag valde att försöka gå 10 000 steg utöver min vanliga träning, för att det verkligen skulle bli en utmaning, säger hon.

yvonne widén upplever att många kolleger engagerat sig, antingen själva eller lagvis, och antalet steg har varit en given snackis på fikarasterna. Via en app har stegen förts in på en virtuell karta där man fått veta mer om Postens historia.

– Det har varit kul att följa. I appen har vi också kunnat ta del av artiklar och råd om vardagsmotion, berättar hon.

Postnord-kampen, som pågår under ett helt år, är ett samarbete mellan personalstiftelsen Postnord Plus och arbets­givaren.

Per-Åke Alenius, ledamot i avdelningsstyrelsen för ST inom Postnord, säger att han är väldigt positivt inställd till personalstiftelsen, som arrangerat liknande satsningar även tidigare.

– Att ledningen gått in och stöttat i år gör att projektet har blivit större och fått mer genomslagskraft. Och det är positivt, alla mår bra av att röra på sig och tänka på hälsan.

På arbetsgivarsidan hoppas man att Postnord-kampen ska främja medarbetarnas hälsa och öka trivseln på jobbet.

– Vi har en hög sjukfrånvaro, och den bild som målats upp i media på sistone är en tuff utmaning för hela före­taget, säger Anita Tångring, hälsovetare och den på företaget som arbetat med kampanjen.

Hon poängterar att det är upp till varje medarbetare om de vill vara med. Förhoppningen är dock att alla ska lockas att delta i någon del.

– Postnord-kampen är inte bara en stegtävling. Efter vardagsmotion kommer vi att fokusera på kost och avkoppling. Via det digitala verktyget kommer deltagarna att få inspiration och utmaningar, till exempel en sockerfri dag och skärmfri tid, berättar Anita Tångring.

– Det ser jag fram emot. Receptidéer på hälsosam mat vore inte dumt, säger Yvonne Widén.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA