Anna Byström är anställd på Regeringskansliet för att driva på i mångfaldsfrågor. Både hon och praktikanterna Paulina Mihailova och Andreea Duna tycker att speeddating har fungerat bra.
Bild: Elis Hoffman
Anna Byström är anställd på Regeringskansliet för att driva på i mångfaldsfrågor. Både hon och praktikanterna Paulina Mihailova och Andreea Duna tycker att speeddating har fungerat bra.

Speeddating ska bredda rekryteringen

PÅ JOBBET: REGERINGSKANSLIET2012-11-27

Regeringskansliet är inte bäst i klassen på mångfald. Men efter att ha ordnat speed­-dating i samarbete med Arbetsförmedlingen har nu 16 personer med utländsk bakgrund fått praktikplats på myndigheten.

På Regeringskansliet har omkring 10 procent av de anställda utländsk bakgrund. Det är sämre än snittet i staten som ligger på 14 procent. Men man arbetar intensivt för att öka andelen till 2015. För mångfald i arbets­livet handlar enligt regeringen inte bara om rättvisa, utan också om att ta tillvara outnyttjad kompetens.

– Utvecklingen går åt rätt håll men vi ligger inte tillräckligt bra till. Framför allt går det för långsamt, säger Mats Engelbrektson, departementsråd på Regeringskansliets arbetsgivarenhet.

Satsningen är uppdelad i flera delar. Exempelvis har Regeringskansliet anställt en person som ansvarar för att driva frågorna. Man håller också på att ta fram metoder för hur man ska rekrytera utan att utesluta vissa grupper.

Ett led i arbetet har varit att ordna speeddating med ett sextiotal akademiker med utländsk bakgrund. Det skedde i samarbete med Arbetsförmedlingen, som plockade fram kandi­daterna utifrån Regeringskansliets kravprofil.

– Resultatet blev att vi fick 16 praktikanter och en korttidsanställd, alla med utländsk bakgrund från olika delar av världen, säger Mats Engelbrektson.

Satsningen har fungerat bra och i januari ska man utvärdera om praktiken lett till fortsatt anställning.

Paulina Mihailova är en av dem som fått praktikplats. Hon är född och uppväxt i Bulgarien och kom till Sverige 2001. Hon arbetade som doktorand i socialantropologi när finansieringen tog slut och hon blev arbetslös.

– Jag tror att praktiken på Regeringskansliet kommer att väga tungt när jag söker arbete, säger hon.

Hon tycker att okonventionella rekryteringsmetoder är bra och skulle gärna se fler sådana insatser.

– Men man borde även kunna gå raka vägen till arbete, om man har den kompetens som arbetsgivaren efterfrågar.

ST inom Regeringskansliet har varit med i hela processen och har fått ge synpunkter på praktikantprogrammets upplägg.

– Och jag var själv med på speed-datingen och träffade kandidaterna, säger Nasser Faridoon, avdelningens talesperson i mångfaldsfrågor.

  

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA