Viktor Forsberg testar att klättra för första gången. I bakgrunden syns kollegerna från Riksrevisionen Samuel Ershammar och Gustav Kilander.
Bild: Casper Hedberg
Viktor Forsberg testar att klättra för första gången. I bakgrunden syns kollegerna från Riksrevisionen Samuel Ershammar och Gustav Kilander.

Sport och kultur ger gemenskap

PÅ JOBBET: RIKSREVISIONEN2013-02-12

På Riksrevisionen har en kamratförening fått sammanhållningen att öka och anställda från olika enheter att umgås. Föreningen ordnar både kulturella och fysiska aktiviteter, som klättring och teaterkvällar.

Av:  Ingegerd Rönnberg

Kamratföreningen har ordnat en mängd aktiviteter.

– En del förslag från medlemmar trillar in. Så vi har en idébank, säger föreningens ordförande Oskar Johansson.

Det brukar bli ungefär en aktivitet i månaden. Hittills har arbetskamraterna på Riksrevisionen bland annat ställt upp i motionslopp, sett musikalen¨Dirty Dancing, besökt Bellmanhuset och – passande nog – teaterföreställningen Revisorn. I vår väntar ölprovning och ett astronomiföredrag på Albanova vid Stockholms universitet.

– Vi har bestämt oss för att använda medel ur Trygghetsfonden för kompetensutveckling och friskvård, säger STs lokala ordförande Nina Gustafsson Åberg. Både vi, det andra facket och arbetsgivaren är överens om att en kamratförening platsar i den senare kategorin. Den kan bidra till en bra psykosocial arbetsmiljö.

Föreningen är mycket uppskattad, nästan alla anställda är med. Inledningsvis var det gratis. Nu tar föreningen ut en engångsavgift på 50 kronor. Medlemmarna betalar även en avgift för aktiviteter de deltar i.

Årets första aktivitet är klättring. En som vågar testa klätterväggen är styrelseledamoten Viktor Forsberg.

– Det är trevligt att göra saker ihop med sina kolleger utanför jobbet. Och kamratandan ökar. Att föreningen ska erbjuda olika slags aktiviteter är också rätt tänkt. Alla gillar inte idrott, säger han.

Oskar Johansson tycker att det är roligt att engagera sig i föreningen.

– Att sitta i styrelsen är ingen jätteansträngning. Föreningserfarenhet är dessutom ett plus i ett cv, säger han.

Erik Ferm, som har jobbat ungefär ett år på Riksrevisionen, tycker att det är jättebra med en kamratförening, särskilt när man är ny på arbetsplatsen.

– Föreningen bidrar till att du snabbt kommer in i gemenskapen och lär känna kolleger på andra enheter. Eftersom det är ett blandat utbud inspireras du att testa annorlunda saker. Du kan få ett nytt fritidsintresse.

Nyanställda informeras om föreningen i ett introduktionsbrev. Stockholmskontoret försöker även få med lokalkontoren på idén.

– Representanter från Jönköping och Karlstad har fått information om hur vi jobbar, berättar Oskar Johansson.

Så drar ni i gång en kamratförening

  • Hitta en kärngrupp som vill lägga någon extratimme på föreningsarbete.
  • Variera mellan idrottsliga och kulturella aktiviteter.
  • Tänk på att aktiviteterna sker utanför jobbet. Planera inte in för många grejer. 
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA