Bättre, men inte tillräckligt bra. Ekonomin fick styra åtgärderna mot buller i matsalen. »Vi är överens om att vi bör göra något mer«, säger Bo Gustavsson, ordförande för ST inom polisväsendet i Kalmar.
Bild: Kristina Wirén
Bättre, men inte tillräckligt bra. Ekonomin fick styra åtgärderna mot buller i matsalen. »Vi är överens om att vi bör göra något mer«, säger Bo Gustavsson, ordförande för ST inom polisväsendet i Kalmar.

Textilplattor fick ned ljudet i lunchmatsalen

PÅ JOBBET: POLISEN2012-08-14

När polisen i Kalmar flyttade in i sitt nya polishus insåg de snabbt att ljudmiljön
i personalmatsalen var under all kritik. Fack och arbetsgivare träffades för att ta fram åtgärder. Nu sitter ljuddämpande textil på väggarna.

Det är både fult och vackert, Kalmars nya polishus, med fasad av cederträ och betong. Fastigheten stod färdig 2009 och rymmer såväl skjutbanor som en arrest.

Personalmatsalen är byggd i två plan med högt i tak. Den har en läktare på ena sidan av det övre planet och en stor glasvägg för ljusinsläpp med utgång till en innergård för personalen. På nedre planet finns, förutom sittplatser, köket och serveringen.

Men ganska snabbt efter inflyttningen upptäckte anställda, fack och arbetsgivare att ljudmiljön i den fina personalmatsalen inte motsvarade förväntningarna.

– Det var bullrigt. Personer med mindre hörselskador fick problem, och även för andra blev det jobbigt med en ständigt surrande ljudmatta. Det fanns de som tyckte att det var jobbigt att gå dit, säger Bo Gustavsson, ordförande för ST inom polisväsendet i Kalmar län.

Sedan dess har ST arbetat med frågan inom ramen för arbetsmiljökommittén på arbetsplatsen. En sådan ska alla arbetsplatser med mer än femtio anställda ha, och i den ska representanter för arbetstagare och arbetsgivare sitta.

I kommittén resonerade man om olika åtgärder. Enligt Bo Gustavsson har tyvärr ekonomin fått styra – åtgärderna har fått anpassas efter tillgängliga medel. Ett annat problem har varit att matsalen inte haft så många lediga väggar att tillgå.

– Vi har haft en liten grupp som tittat på olika material. Till slut hamnade valet på att arbeta med textilier.

Textilierna valdes ut i samråd med en konstnär. De är i fin väv, inte helt olikt flanell, och är uppsatta på fem centimeter tjocka plattor som satts upp på väggarna. Hela konstruktionen är tänkt att absorbera de störande ljuden.

Och enligt Bo Gustavsson har ljudmiljön blivit klart bättre sedan plattorna med textilier kom upp – men helt nöjda är de inte än.

– Vi är överens om att vi bör göra något mer, vi och arbetsgivarna, så arbetet i arbetsmiljökommittén kommer att fortsätta under hösten, säger han.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA