Tre saker att tänka på för den som söker coachhjälp

PÅ JOBBET: KARRIÄRCOACHEN2017-09-04
Vad är coachning? Jag ska göra ett försök att förklara det, men först ska jag peka på vad det inte är.
Av:  Inger Ehn Knobblock

En coach är inte rådgivare, terapeut eller mentor, snarare en jämlik lyssnade partner. Syftet med att anlita en coach kan vara att man vill öka sin prestation, uppnå sina mål, öka sitt lärande eller utvecklas i sitt arbete.

För det mesta är vi inte särskilt medvetna om vad vi tänker och känner. En coach bistår därför klienten med att utforska och bli medveten om sina känslor, tankar, värderingar och färdigheter. Men också med att hjälpa honom eller henne framåt i arbetet.

För att nå ett visst mål krävs att vi gör val, handlar och övar. Det är en annan ingrediens i coachprocessen. Coachen försöker, via prövande frågor, underlätta steget från tanke och känsla till aktiv handling.

Under den processen är det inte ovanligt med känslor av motstånd. Förändring kan ju kännas lockande men också skrämmande. Då är det coachens uppgift att vara ett stöd och samtidigt driva på. Annars är det lätt att falla tillbaka i gamla vanor eller kanske till och med ge upp.

Till dig som skulle vilja pröva att få coachning finns tre saker som du kan tänka på. För det första, ta ansvar för din egen utveckling. Då styr du mer över vad som händer och de önskade resultaten, och du kan fortsätta din utveckling även efter det att coachningen avslutats.

För det andra, ha realistiska förväntningar när det gäller din insats och resultat. Det krävs mycket jobb för att bli medveten om sina styrkor och drivkrafter. För att bryta ny väg eller förändra ett beteende behövs både mod och uthållighet. Det fordrar också att du är beredd på att öva, misslyckas och försöka igen.

För det tredje, undvik att gå i försvar. Syna dina förutfattade meningar. De kan ju vara fel och faktiskt hindra dig från att nå ditt önskade mål. Pröva att ifrågasätta dina gamla sanningar och fundera på om det finns andra sätt att se på saken. Det hjälper dig att få ut mera av coachningen.

Inger Ehn Knobblock, är en av STs karriärcoacher.

ÄMNEN:

Karriärcoachen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.