Annons:

Nr 1 2020

Ur senaste numret
Här är ett urval av de artiklar vi publicerat i det senaste numret av Publikt.
Fördjupning: avtalsrörelsenFördjupningI år får 2,8 miljoner anställda nya avtal om löner och villkor. Först ut är parterna i industrin, och det avtal de träffar lär sätta nivån även för STs medlemmar. Men industrins ”märke” har försvagats de senaste åren och kritiker vill se den svenska lönebildningen förändras.
Reportage: AlbanienFördjupningNär den albanska statsförvaltningen ska anpassas till EUs system bistår svenska myndigheter med sin expertis. Åtskilliga svenska statstjänstemän är på plats i Albanien för att bidra i arbetet med att utveckla landet. Publikt har rest till Tirana för att följa några av dem.
Kort om: referenserFördjupningDet räcker inte med ett fint cv och en lyckad intervju. För att jobbet ska bli ditt krävs pålitliga personer som kan gå i god för dig. Här är sex råd till dig som ska lämna referenser.
Intervju: hårdrockareFördjupningSom skatteupplysare lotsar ST-medlemmen Jonathan Mortensen företagare rätt i Skatteverkets regelverk. På fritiden manglar han gitarr i metalbandet The Embodied.
Uppföljning: jämställdhetsprojektFördjupningNu har Postnords jämställdhetsprojekt Panorama har pågått i tre år. Hur har det gått?
Hej medlemFördjupningMari Gremlin är ”flyttgeneral” för Fastighetsmäklarinspektionens lokalbyte. Extra nöjd är hon med att det efter flytten kommer att finnas plats för ett pingisbord.
Reportage: Green cargoFördjupningMed en fjärr­kontroll på magen manövrerar Ulf Norman ett nittio ton tungt lok från utsidan. På Green Cargo har det skett tre dödsolyckor på två år. Att koppla godståg är ett av landets mest riskfyllda arbeten.
På jobbet: yrkesstolthetPå jobbetOm du är stolt över ditt och dina kollegers arbete blir du mer motiverad och trivs bättre på jobbet. Genom att träna på att visa uppskattning, både individuellt och i grupp, kan ni få stoltheten att växa.
Kultur: författareKulturI sin nya bok skildrar Andrzej Tichý psykisk sjukdom och klassamhällets orättvisor. Texterna är mörka – men han ser en kraft även i hopplösheten.
Krönika: Nina WormbsKrönikaDet finns stor problematik kring arbetsresorna inom den akademiska världen, förklarar Nina Wormbs, professor i teknikhistoria på KTH.
Prenumerera på