Annette Carnhede hoppas på en bred debatt

FÖRDJUPNING: ST KONGRESS2003-07-29

– Vi har försökt ringa in det vi tycker är utmaningen i ST och problematisera frågeställningarna. Vi har inte, som vi brukar göra, skickat ut en massa ”färdiga” policydokument, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Det diskussionsunderlag som nu förs ut till medlemmar och förtroendevalda är inte ett uttryck för förbundsledningens uppfattning, understryker hon. I stället hoppas hon att en bred debatt i förbundet så småningom ska landa i ett gemensamt synsätt.

– Ett typiskt exempel är lönepolitiken. Vi behöver en lönepolitik som passar både erfarna och unga, nyutbildade, och vi vet inte hur medlemmarnas uppfattningar skiljer sig.

Det talas om att ST ska garantera varje medlem lönehöjning. Kan man verkligen göra det?
– Hittills har vi lagt ribban så att den klarar reallöneskydd för det stora flertalet. Vi vill stämma av medlemmarnas uppfattningar. En del fackförbund ställer inga sådana krav, men vi vill inte abdikera och bara lämna ut medlemmen till enskilda förhandlingar.

Lönesättningssamtal med chefen föreslås för den som vill det. Liknande förslag har tidigare avvisats av STs förtroendevalda. Blir det en kontroversiell fråga i debatten?
– Ja, det är den redan. Det är viktigt att inte bara föra diskussionen bland de förtroendevalda – som förtroendevald tycker man att man har god insikt och inflytande, och kan säkert ge en rad exempel på hur man kan klara förhandlingar bättre än man hade kunnat göra som enskild individ.

Alla medlemmar ska erbjudas regelbundna lönesamtal med fackliga företrädare. Hur stort tror du intresset är?
– Jag tror att det är stort. I dag är det nog många som vill, men inte kommer sig för, och det kan bli lättare om det är klart uttalat att man har en sådan rätt.

Klarar de förtroendevalda trycket?
– Det kommer förmodligen att fungera bäst på arbetsplatser där det är nära mellan medlemmarna och var lönen sätts. Sådana samtal kan också vara en styrka för förtroendevalda.

Löneskillnader ska bestämmas lokalt. Ska förbundet inte ha någon uppfattning alls om lönespann?
– Det är svårt att bestämma centralt. Våra medlemmar finns i många yrkesgrupper, verksamheter och ”marknader”, och lönespannen ser olika ut. Jag tror också att partsrelationerna och tryggheten är viktiga. Man kan tillåta rätt tuff lönestrategi och att en enstaka person drar i väg lönemässigt om man kan lita på att det bidrar till allas bästa så småningom. Men om man tror att ”orättvisan” kommer att byggas på går det inte. Och inte heller om man inte vet varför.

Kongressdiskussionerna kommer också att handla om den enskilda medlemmens möjligheter till inflytande i facket. Ett förslag är att man ska kunna ta uppdrag som bara gäller en fråga eller ett område.

– Förbundet ska hjälpa medlemmar att hitta likasinnade, och de som sitter i den parlamentariska organisationen måste ha tillit till sådana tillfälliga arbetsgrupper. Men vi måste komma ihåg grunden för en demokratiskt uppbyggd organisation, och några måste kunna ställas till ansvar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA