Ännu inga stordriftsfördelar inom Polisen

POLISEN2018-09-28

Ombildningen av Polisen till en myndighet har inte förbättrat utredningsresultaten eller stärkt den lokala närvaron. Inte heller har sammanslagningen av länspolismyndigheterna lett till de besparingar som förväntats, konstaterar Statskontoret i en utvärdering.

Statskontoret har haft regeringens uppdrag att utvärdera Polisens omorganisation till en myndighet. Den nya organisationen sjösattes 2015.

Ombildningen har förbättrat informationsutbytet och samverkan inom Polisen. Den har också ökat möjligheterna till att använda resurserna på ett mer flexibelt sätt. Även förmågan att ingripa mot riktigt allvarliga brott har stärkts, konstaterar Statskontoret.

Men förmågan att ingripa mot andra brott har inte förbättrats. Utredningsresultaten har fortsatt att försämras. Inte heller har polisens tillgänglighet och kontakterna med medborgarna förbättrats på något ”entydigt sätt”.

Statskontoret ser tre huvudsakliga förklaringar till detta: att Polismyndigheten inte fullt ut utnyttjar de fördelar en samlad organisation ger för att styra verksamheten, att det inte har funnits tillräckligt med resurser för att infria flera av målen och att ombildningen i alla fall inte ännu har frigjort resurser i den omfattning som förutsatts.

En av de viktigare slutsatserna är att den tillgängliga personalen inte har varit tillräcklig för att bemanna den nya organisationen, vilket enligt Statskontoret främst märks på den lokala nivån.

Statskontoret är kritiskt till att varken Genomförandekommittén eller Polismyndigheten gjorde någon samlad analys av vilka resurser som skulle krävas för att infria ambitionerna.

Nu behövs långsiktig styrning och resursprioritering för att varaktigt stärka det lokala polisarbetet, skriver myndigheten i sin utvärdering.

Ett syfte med omorganisationen av Polisen var möjligheten att kunna samla stödverksamheten i nationella avdelningar för att skapa en mer kostnadseffektiv organisation. Tanken var att resurser skulle kunna frigöras från stöd- och ledningsfunktioner till kärnverksamhet. Men sammanslagningen av länspolismyndigheterna inte har lett till så stora besparingar och stordriftsfördelar som förväntades, skriver Statskontoret. Jämfört med 2015 har stödavdelningarnas lönekostnader som andel av myndighetens totala lönekostnader minskat, men i absoluta tal har de ökat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA