Bättre löneprocesser på önskelistan

AVTAL2012-02-09

Löneprocesser som inte fungerar, avsaknad av lönesamtal och låga lönenivåer. Det är synpunkter inför avtalsrörelsen på Arbetsgivarverkets område som kommit STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar till del.

Fram till 15 mars samlar ST in synpunkter från medlemmar och avdelningar för att få underlag till avtalsrörelsen på Arbetsgivarverkets område. 1 oktober ska ett nytt avtal vara på plats.

Eftersom industriavtalet bara löper i 14 månader bedömer Åsa Erba Stenhammar att det blir ett kort avtal även för myndigheterna. Hon tror inte heller att det kommer att innehålla så mycket nytt:

– Vi gör en ambitiös insamling och räknar med att kunna använda underlaget också till 2013 års avtalsrörelse, säger hon.

Hittills har många framfört att löneprocessen inte fungerar och att det på många håll saknas en dialog om lönerna.

– Jag förstår inte varför arbetsgivarna avstår från att hålla lönesamtal. De är viktiga oavsett vilken löneförhandlingsmodell man använder och är ett av de bästa styrmedel de har.

Industriavtalet ger löneökningar på tre procent under fjorton månader. Med tanke på att ekonomin fortfarande är turbulent i Europa och att arbetslösheten ökat tror Åsa Erba Stenhammar inte att det blir fråga om några stora löneökningar

När alla avdelningar har lämnat in sina synpunkter 15 mars börjar arbetet med att formulera yrkanden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA