Annons:
Gabriella Lobelius har haft nytta av kursen i juridik. “Konsumenträtten privat, och förvaltningsrätten på jobbet”, säger hon.Bild:Karl Melander
Transportstyrelsen
Fördjupning
AVSusanne Eriksson0 kommentarerTyck till!

Bidrag till kurslitteratur uppmuntrar till studier

På Transportstyrelsen kan anställda som studerar på fritiden ansöka om att få bidrag till kursavgift, resekostnader och kurslitteratur. Fordonsutredaren Gabriella Lobelius tycker att det är en trevlig gest från arbetsgivaren.

Två gånger har Gabriella Lobelius utnyttjat möjligheten att få bidrag från arbetsgivaren till kurs­litteratur.

– Det är ett incitament även om det inte står och väger med det, säger hon.

Studieledighetslagen ger anställda rätt till tjänstledighet för studier. Vissa kollektiv­avtal, som villkorsavtalet för statligt anställda, ger också rätt till upp till fem dagars ledighet med lön för examen eller tentamen. Men på Transportstyrelsen har man gått ett steg längre – där kan anställda som vill studera på fritiden få bidrag till kurs- eller termins­avgiften, kostnaden för kurslitteratur och resor.

Bidraget till fritidsstudier är en del i att myndigheten vill vara attraktiv som arbetsgivare, säger Benny Berglind, ledningsstrateg på Transportstyrelsens personalavdelning.

– Med fritidsstudier menar vi studier som arbetstagaren tar initiativ till men som också kan anses värdefulla för arbets­givaren, förklarar han.

Det handlar alltså inte om en ersättning för vanlig kompetensutveckling, betonar Benny Berglind.

– Är det en utbildning som är klockren för den anställda i tjänsten, så ska vi stå för den och den ska ske på arbetstid och betalas av arbetsgivaren.

Första gången Gabriella Lobelius fick bidrag till sin kurslitteratur, för flera år sedan, läste hon juridisk översiktskurs, även kallad "jöken". Andra gången studerade hon retorik. Båda gångerna på Campus Gotland under Uppsala universitets flagg.

I sitt dagliga arbete utreder hon främst ärenden som gäller infrastrukturavgifter, exempelvis där en fordonsägare har begärt omprövning, Hon skriver också yttranden till Kronofogden om infrastrukturavgifter och trängselskatt.

– Vi utreder vad som hänt i ärendet. I och med jöken har jag verkligen fått mer på fötterna i mitt arbete. Jag jobbar ju med förvaltningsrätt hela dagarna. Men jag fick också med mig konsumenträtt, fastighetsrätt, skadeståndsrätt och arbetsrätt som jag har nytta av privat.

När hon i våras valde att läsa retorik gick hon ned i tid och jobbade 75 procent och pluggade 50 procent.

– Det var tufft, men det var bara två månader. Jag ser det både som en investering i mig själv, och att det kan vara till nytta för jobbet.

Gabriella Lobelius tycker att det finns en gråzon, där fritidsstudierna kan vara så pass nyttiga för arbetsgivaren att den anställda lika gärna skulle kunna få möjlighet att studera på arbetstid. Men hon är ändå nöjd med att ha fått möjligheten.

– Nu har jag fått en del sidouppgifter på jobbet som gör att jag kan utvecklas. Kanske handlar det om att jag visat att jag vill utvecklas mera.

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.