ST bedriver just nu ett omfattande påverkansarbete för att försöka hejda nedrustningen av Arbetsförmedlingen. Stor kraft läggs på att stötta de medlemmar som drabbas, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.
Bild: Andy Phrat
ST bedriver just nu ett omfattande påverkansarbete för att försöka hejda nedrustningen av Arbetsförmedlingen. Stor kraft läggs på att stötta de medlemmar som drabbas, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Britta Lejon: Arbetsförmedlingen måste stoppa omorganisationen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-01

Det som händer på Arbetsförmedlingen nu är förödande för svensk arbetsmarknadspolitik, anser STs förbundsordförande Britta Lejon. ST arbetar nu på bred front för att hejda nedrustningen av myndigheten, säger hon.

Stor kraft läggs på att stötta de medlemmar som drabbas, berättar Britta Lejon.

­– Avdelningen inom Arbetsförmedlingen gör ett helt fantastiskt jobb med att hela tiden informera medlemmarna om allt som händer och diskutera med arbetsgivaren. Dessutom är de extremt på i medierna, säger hon.

ST bedriver just nu ett omfattande påverkansarbete för att försöka hejda nedrustningen av Arbetsförmedlingen. Under förra veckan träffade Britta Lejon både arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och representanter för oppositionen.

– Visst behöver Arbetsförmedlingen reformeras. Men så som det sker nu är inte ett bra sätt. I stället för att panikbromsa borde man ta tillvara på den utredning som arbetat med frågan i två års tid.

Britta Lejon säger att ST inte gör sig några illusioner om att kunna påverka januariavtalet, men i mötet med Ylva Johansson framförde hon STs åsikter om att regeringen måste skjuta till medel till Arbetsförmedlingen i vårändringsbudgeten, både i arbetsmarknads- och förvaltningsanslaget.

– Och man måste låta reformen ta tid. Infrastrukturen för en statlig basservice i hela landet måste säkerställas innan man börjar lägga ned kontor.

I slutet av förra veckan offentliggjorde ledningen för Arbetsförmedlingen en lista på de planerade kontorsavvecklingarna, som innebär att 132 kontor stängs under 2019 och 2020.

– STs hållning är att Arbetsförmedlingen måste stoppa omorganisationen och ta det lugnt åtminstone tills vårpropositionen presenterats. Jag anser att ledningen för Arbetsförmedlingen har tagit ett antal felaktiga beslut och Ylva Johansson borde ha gripit in redan initialt. Om det krävs att man byter ut ledningen för Arbetsförmedlingen vet jag inte, men det som händer nu är helt förödande för svensk arbetsmarknadspolitik, säger Britta Lejon.

Tillsammans med Fredrik Andersson, avdelningsordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, skickade hon i förra veckan ett brev till ordförandena i landets alla kommunstyrelser. ”Vi befarar att om staten drar sig tillbaka från ansvaret för de som står längst från jobben så blir det kommunerna som får ta över ansvaret. Vi hoppas att du kontaktar din eller dina riksdagsledamöter på din ort och uttrycker dina åsikter i den viktiga frågan om Arbetsförmedlingen”, skriver de bland annat i brevet.

– Det räcker inte med att ST säger det, vi betraktas som part i målet. Det väger tyngre om utomstående också ligger på, säger Britta Lejon.

Mötet med Ylva Johansson gav dock inte Britta Lejon några förhoppningar om mer pengar till Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag.

– Det kommer att krävas ett enormt tryck från kommunerna för att få till det. Men vi ger oss inte förrän klubban har fallit om vårpropositionen i riksdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA