Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon, förbundsordförande Fackförbundet ST.

»Vi kommer göra allt i vår makt«

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-30
”Det här varslet är av den omfattningen att det monterar ned Arbetsförmedlingens förmåga att fungera som myndighet”, säger STs ordförande Britta Lejon efter dagens besked om att 4 500 anställda varslas om uppsägning.

Arbetsförmedlingens varsel motsvarar en tredjedel av myndighetens medarbetare. Britta Lejon konstaterar att beslutet kommer mycket olämpligt i en annalkande lågkonjuktur:

– Arbetsförmedlingen kommer vara väldigt inåtvänd under en lång period, för att ta hand om varslet. Just när vi behöver en Arbetsförmedling som fungerar bra. Det här kommer påverka effektiviteteten och drabba arbetssökande och arbetsgivare.

Om STs roll säger Britta Lejon att ”vi kommer göra allt i vår makt” för att skapa mer långsiktiga förutsättningar för att Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiken ska fungera väl.

– ST ska stötta medlemmarna i den här svåra situationen, både genom att se till att processerna kring neddragningar och turordning går rätt till och genom att påverka i det längre perspektivet så att effekterna blir mindre än befarat.

Britta Lejon skickar dessutom med ett råd till Arbetsförmedlingens ledning:

– I februari ska alla anställda på Arbetsförmedlingen få besked om var de ska finnas i den omorganisation och förnyelseresa som pågår sedan flera år tillbaka. Mitt budskap är att sätta omorganisationen på vänt tills vi har en klarare bild från politikerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.