Arbetsförmedlingen förhandlar om neddragning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-12-20
Arbetsförmedlingen har inlett förhandlingar om personalneddragningar som följd av den budget riksdagen beslutat om. Till att börja med handlar det om 2 200-2 400 anställda för en budget i balans 2020, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Den nya budget riksdagen beslutat om innebär att Arbetsförmedlingen måste spara 386 miljoner kronor ytterligare på personalkostnaderna 2019, utöver de 500 miljoner kronor som redan är beslutade, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Under år 2020 kommer personalanslaget att minskas med ytterligare 900 miljoner kronor, enligt Arbetsförmedlingens beräkningar.

Förhandlingar med de fackliga organisationerna om personalneddragningar har just inletts. Enligt generaldirektören Mikael Sjöberg handlar det om att minska antalet anställda med 2 200-2 400 personer. Om neddragningarna inte får effekt förrän senare under nästa år kommer ännu fler personer att drabbas om myndigheten ska nå sparbetinget. I ett värsta scenario kan personalneddragningarna bli 4 500 under 2019 jämfört med 2018, skriver Arbetsförmedlingen i pressmeddelandet. I så fall kommer myndigheten att vara i behov av att rekrytera från och med januari 2020.

”Vi för nu diskussioner med övergångsregeringen om utökad anslagskredit så att vi inte behöver minska bemanningen mer än vad budgetens intentioner säger oss. Det vore olyckligt om vi först måste säga upp personal för att sedan efter ett par månader återanställa dem”, påpekar Mikael Sjöberg.

Den nya budgeten innebär också att Arbetsförmedlingen måste spara cirka 4,5 miljarder kronor på insatser för arbetslösa under 2019. Därför stoppar myndigheten alla anvisningar till extratjänster och moderna beredskapsjobb från 1 januari. 

”Just nu arbetar vi intensivt med att bedöma hur vi ska arbeta när vi inte längre kan anvisa arbetssökande till extratjänster och moderna beredskapsjobb. Men det är viktigt att vi så långt det går försöker matcha de sökande mot arbete eller studier. Jag vill också understryka att inga extratjänster avbryts i förtid. Redan fattade beslut gäller”, kommenterar generaldirektör Mikael Sjöberg i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.