Tusentals kan varslas på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-12-12
4 500 personer – så många kan behöva sägas upp, skrev Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i en kommentar till budgeten redan innan den antogs av riksdagen. STs avdelningsordförande Fredrik Andersson säger att det är katastrofalt: ”Ett hårt slag i magen”.

I dag röstade riksdagen om statens budget för 2019 och det gemensamma förslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna vann.

Redan utifrån vårpropositionen 2018 har Arbetsförmedlingen ett besparingskrav som motsvarar en minskning av personalstyrkan med 1 000 personer. Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg innebär den nya budgeten ytterligare stora neddragningar av myndighetens anslag. I går träffade han arbetsmarknadsutskottet och informerade om vilka konsekvenser neddragningar i den storleksordningen skulle få. 

”För att få budgeten i balans 2019 skulle det i praktiken krävas att vi minskar antalet anställda med sammanlagt 4 500 personer”, skrev han på myndighetens hemsida.

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, tycker att det är mycket oansvarigt av politiker att gå ut med en sådan motion:

– Det är siffror som inte kunnat föreställa oss ens i vår vildaste fantasi, säger han.

Enligt honom är många ST-medlemmar bestörta i dag.

– Nu när vi har så konkreta siffror så känner de flesta en stor oro och rädsla för vad som ska hända med myndigheten och alla kunder.

I ett uttalande på Arbetsförmedlingens hemsida i går skrev Mikael Sjöberg: ”Jag utgår från att siffrorna kommer att justeras, eftersom konsekvenserna inte överensstämmer med intentionerna. Det oklara politiska läget och vad en ny regering gör när en sådan är på plats gör också att det blir svårt att förutse det faktiska utfallet. Men myndigheten måste självklart förbereda en större omställning”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.