Bild: Mostphotos

Arbetsförmedlingen varslar 4 500 anställda

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-30

Arbetsförmedlingen varslar var tredje medarbetare om uppsägning. Enligt myndigheten är orsaken att anslaget minskat. Förhandlingar med facket inleds omgående.

”Det är ett tungt beslut vi har tagit. Vi kommer att göra allt för att de som sägs upp får det stöd de behöver, bland annat genom Trygghetsstiftelsen”, kommenterar Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Enligt Arbetsförmedlingen minskar myndighetens förvaltningsanslag med 800 miljoner kronor för 2019 jämfört med 2018. Dessutom har Arbetsförmedlingen 2019 fått 4,5 miljarder kronor mindre i anslag för programinsatser för arbetssökande.

Redan efter riksdagens budgetbeslut i december varnade myndigheten för ett varsel av den omfattning som nu är aktuell. ”För att få budgeten i balans 2019 skulle det i praktiken krävas att vi minskar antalet anställda med sammanlagt 4 500 personer eftersom uppsägningar inte kan träda i kraft förrän i slutet av 2019”, skrev myndigheten då i ett pressmeddelande.

Varslet berör hela landet, och förhandlingar med facken inleds omgående, skriver myndigheten. Men, fortsätter man, eftersom Arbetsförmedlingen arbetar med att utveckla sina digitala tjänster kommer verksamheter som arbetar med utveckling av digitala tjänster och IT-system att undantas från besparingarna.

”Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå”, konstaterar Mikael Sjöberg i pressmeddelandet.

Arbetsförmedlingen har i dag cirka 13 500 anställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA