STs avdelningsordförande Fredrik Andersson menar att det kan bli svårt att hinna med det nya uppdraget till 2021.
Bild: Casper Hedberg
STs avdelningsordförande Fredrik Andersson menar att det kan bli svårt att hinna med det nya uppdraget till 2021.

Facket varnar för snäv tidsplan

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-09
Regeringen vill att den nya Arbetsförmedlingen ska stå färdig under 2021. Det blir tufft, menar facket. ”Frågan är hur vi ska hinna med allt det här och hur de externa aktörerna ska hinna vara på plats”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Enligt det nya uppdrag regeringen presenterade på torsdagen ska Arbetsförmedlingen senast 1 november i år redovisa hur upphandlingen av de externa aktörer som ska överta matchningen av arbetssökande kan organiseras. Myndigheten ska också ta fram en modell för ersättningen till aktörerna och redovisa hur krav på och kontroll av dem kan utformas.

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, är inte förvånad över att det var just ett utredningsuppdrag som presenterades, förklarar han.

– Men det kan bli tufft att få fram allt. Det är tajt om tid i själva utredningsuppdraget, och även om det arbetet inte i första hand hamnar på personalen så blir det svårt för myndigheten, säger han till Publikt.

Han säger sig också ha svårt att se hur de externa aktörer som ska utföra arbetet med matchning ska hinna vara på plats till 2021, som regeringen tänker sig.

Till 1 november i år ska Arbetsförmedlingen också presentera hur myndighetens arbetsmarknadspolitiska bedömningar kan utvecklas, vilken digital infrastruktur som behövs i den reformerade myndigheten samt hur den lokala närvaron kan stärkas, enligt uppdraget.

– Vår process med nedläggning av kontor går ju inte hand i hand med det, och där har ju ministern också varit ute och kritiserat ledningen för att ha agerat för snabbt, säger Fredrik Andersson.

Han är dock nöjd med att regeringen slår fast att Arbetsförmedlingen fortsatt blir en myndighet med ansvar för arbetsmarknadspolitiken. Att det framgår att det behövs förutsättningar för att klara av de uppdrag som finns kvar inom Arbetsförmedlingen är också bra, påpekar han.

– Man ska trots allt inte lägga ut allt på andra, och det är glädjande.

Nästa steg för facket blir att sätta sig in i vad det nya uppdraget innebär för medlemmarna, för att sedan vänta och se vad arbetsgivaren presenterar i sin tolkning av det, förklarar Fredrik Andersson.

– Det är en mellanperiod nu, som måste hanteras. Man förväntar sig ju fortfarande leverans från Arbetsförmedlingen, och det kommer att bli tufft med ett antal tusen färre anställda, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.