Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, besökte Arbetsförmedlingens huvudkontor och STs medlemsmöte. ”Ser vi på det som är kvar i Arbetsförmedlingen så är det ju betydande arbetsuppgifter, och de ska ju utföras av någon”, sade hon.
Bild: Linus Hellerstedt
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, besökte Arbetsförmedlingens huvudkontor och STs medlemsmöte. ”Ser vi på det som är kvar i Arbetsförmedlingen så är det ju betydande arbetsuppgifter, och de ska ju utföras av någon”, sade hon.

Minister mötte medlemmar på Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-02

En fortsatt stor och viktig myndighet men med betydligt färre anställda, var arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons besked till Arbetsförmedlingens anställda. ”Det mesta som man gör i dag kommer man att fortsätta att göra”, sade hon när hon talade på STs medlemsmöte.

Utan den politiska januariöverenskommelsen som regeringen har slutit med Liberalerna och Centerpartiet hade inte de stundande förändringarna på Arbetsförmedlingen genomförts. Åtminstone inte på samma sätt, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, när hon besökte Arbetsförmedlingens huvudkontor i dag.

Hon var inbjuden av ST för att förklara läget. I sitt tal inför ett hundratal personer förtydligade hon återigen att det varsel som berör 4 500 anställda ligger kvar. Men helst ska det stanna där, meddelade hon.

– Min ambition är att vi inte ska ha några nya varsel utan att vi ska göra den här neddragningen till 9 000 medarbetare och sedan ska det stanna där.

Exakt vad de som blir kvar ska ägna sina arbetsdagar åt var en av de frågor som hon fick svara på, när publiken efterfrågade den utlovade planen över vad Arbetsförmedlingen egentligen ska göra.

Att planen drar ut på tiden beror på att den förhandlas fram mellan regeringen och två partier som inte sitter i regeringen, Liberalerna och Centerpartiet, enligt Ylva Johansson.

– Det är en udda situation, sade hon.

Förhandlingarna ska dock nå mållinjen de närmaste dagarna, vilket innebär att planen i så fall kan stå färdig i slutet av nästa vecka, var beskedet. Arbetsmarknadsministern betonade flera gånger att hon hellre hade bestämt själv över myndighetens framtid, än att behöva göra det ihop med två borgerliga partier.

Men Ylva Johansson ser också positiva effekter för Arbetsförmedlingens anställda som kommer utav det blocköverskridande samarbetet. En sådan är hennes förhoppning om att det inte ska svänga lika mycket i myndighetens direktiv i framtiden, förklarade hon på mötet.

– Många människor ska vara kvar i myndigheten och det jag hoppas på med en blocköverenskommelse är att det ska kunna finnas en bred enighet om hur myndigheten ska fungera i allt väsentligt, sade hon.

Däremot ville hon inte maskera sitt missnöje med hur Arbetsförmedlingens ledning agerat kring nedläggningen av lokalkontor. Ett förhastat beslut, menar Ylva Johansson.

Hon påpekade att det inte går att veta på förhand i vilka regioner eller på vilka orter som de utomstående aktörer som är tänkta att sköta delar av Arbetsförmedlingens uppgifter i framtiden kommer att finnas etablerade. Därför hade hon hellre sett att ledningen hade väntat med nedläggningarna, var beskedet.

– Det kan ju finnas ställen där det inte kommer att finnas några utomstående aktörer, och då måste någon annan ta hand om det, sade Ylva Johansson.

Efter ministerns tal och frågestund var de medlemmar som Publikt talade med nöjda när de återvände till sin arbetsdag.

– Tanken var att ge mer kött på benen och det här sade nog mer än vad ledningen här har sagt hittills, säger Per Samuelsson, STs sektionsordförande på huvudkontoret.

Avdelningsordförande Fredrik Andersson var nöjd med att åtminstone ha lyckats få ministern att besöka medlemmarna på plats.

– Jag hoppades på att hon skulle förtydliga vad som gäller framåt, om det som hon kan berätta om åtminstone. Förklara situationen för dem som är oroliga och väntar på besked, säger Fredrik Andersson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Minister med ny politik

INTERVJUER: INTERVJU2019-03-22

Ovissheten skapar oro bland medarbetarna

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-25
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA