TCO kritiskt till nedläggningar av kontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-07

De aviserade och omfattande nedläggningarna av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet hotar en av grundbultarna i den aktiva arbetsmarknadspolitiken, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Enligt nya beräkningar från TCO kommer nedläggningen av lokala Arbetsförmedlingskontor att få stora konsekvenser för arbetssökande som får lång resväg till ett kontor. I många län handlar det om flertalet mil, konstaterar TCO. Från till exempel Åsele måste de arbetssökande åka mer än 10 mil enkel resa till Umeå.

TCO påpekar också att arbetsbelastningen kan öka för de arbetsförmedlare som får ansvaret för de arbetssökande som inte längre har Arbetsförmedlingen på hemorten. För de som jobbar på kontoren i Borås, Lidköping och Skövde handlar det om cirka 4 500 personer som inte längre har ett kontor i sin egen stad.

”Nu hotas en av grundbultarna i den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Förändringarna får uppenbara konsekvenser för enskilda människor liksom för arbetsmarknaden som helhet. Det här kommer i förlängningen påverka förmågan till omställning”, kommenterar Eva Nordmark.

Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, ökar fysiska möten den jobbsökandes chans att komma i arbete, konstaterar TCO. Det gäller inte minst de långtidsarbetslösa, som i många län får betydligt längre resväg för ett fysiskt möte. Enligt IFAU kan man inte veta om digitala kontakter ger samma möjlighet, skriver TCO.

”Det här kommer avsevärt försvåra chanserna för de människor som står längst från arbetsmarknaden att de facto komma i arbete. Att skära ner på möjligheterna till fysiska möten, som har påvisad positiv effekt, är inte klok politik”, kommenterar TCOs utredningschef Mats Essemyr i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA