TCO kritiskt till nedläggningar av kontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-07
De aviserade och omfattande nedläggningarna av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet hotar en av grundbultarna i den aktiva arbetsmarknadspolitiken, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Enligt nya beräkningar från TCO kommer nedläggningen av lokala Arbetsförmedlingskontor att få stora konsekvenser för arbetssökande som får lång resväg till ett kontor. I många län handlar det om flertalet mil, konstaterar TCO. Från till exempel Åsele måste de arbetssökande åka mer än 10 mil enkel resa till Umeå.

TCO påpekar också att arbetsbelastningen kan öka för de arbetsförmedlare som får ansvaret för de arbetssökande som inte längre har Arbetsförmedlingen på hemorten. För de som jobbar på kontoren i Borås, Lidköping och Skövde handlar det om cirka 4 500 personer som inte längre har ett kontor i sin egen stad.

”Nu hotas en av grundbultarna i den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Förändringarna får uppenbara konsekvenser för enskilda människor liksom för arbetsmarknaden som helhet. Det här kommer i förlängningen påverka förmågan till omställning”, kommenterar Eva Nordmark.

Enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, ökar fysiska möten den jobbsökandes chans att komma i arbete, konstaterar TCO. Det gäller inte minst de långtidsarbetslösa, som i många län får betydligt längre resväg för ett fysiskt möte. Enligt IFAU kan man inte veta om digitala kontakter ger samma möjlighet, skriver TCO.

”Det här kommer avsevärt försvåra chanserna för de människor som står längst från arbetsmarknaden att de facto komma i arbete. Att skära ner på möjligheterna till fysiska möten, som har påvisad positiv effekt, är inte klok politik”, kommenterar TCOs utredningschef Mats Essemyr i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.