ST manifesterar mot neddragningarna på Arbetsförmedlingen. Foto: Elis Hoffman
ST manifesterar mot neddragningarna på Arbetsförmedlingen. Foto: Elis Hoffman

ST manifesterade mot neddragningar

ST2019-04-10

Samma dag som vårändringsbudgeten presenterades samlades anställda och fackligt förtroendevalda inom ST utanför riksdagen för att protestera mot att regeringen inte skjuter till mer pengar till Arbetsförmedlingen. ”Om neddragningarna blir verklighet så raderas förutsättningarna för en nationell sammanhållen arbetsmarknadspolitik”, säger STs ordförande Britta Lejon till Publikt.

Syftet med manifestationen var att protestera mot neddragningarna på Arbetsförmedlingen – och mot att regeringen inte föreslagit något tillskott till myndigheten i vårändringsbudgeten.

– Vi ger inte upp förrän kammaren har beslutat, säger Britta Lejon.

ST är kritiskt mot hur Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg hanterar situationen.

– Vi förstår neddragningarna av personalen, med den budget som nu är lagd. Men vi anser att neddragningen av kontoren inte är budgetmässigt motiverad. Det är först på flera års sikt man kan göra några besparingar på det, säger Britta Lejon.

Samtidigt, menar hon, är det politikerna som har det yttersta ansvaret.

– Nu går exempelvis arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och Centerns Martin Ådahl ut och säger att nedläggningarna av kontoren är fel, men samtidigt gör de inte något. Det är de som har makt att göra något åt det.

Britta Lejon reagerar också på att regeringen samtidigt ger Statskontoret i uppdrag att utreda om tio myndigheter kan flytta ut delar av sin verksamhet ut i landet.

– Vi vet sedan tidigare att det kostar för mycket och innebär att verksamheten påverkas negativt. Det är viktigt att staten inte retirerar från stora delar av Sverige, men när politikernas lösning är att flytta ut andra myndigheter för att kompensera för Arbetsförmedlingens neddragningar blir det bara absurt, säger Britta Lejon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA