Dövkonsulenterna Jeanette Lindevall och Malin Winther vet fortfarande inte om de får behålla jobbet när verksamheten krymper.
Bild: Casper Hedberg
Dövkonsulenterna Jeanette Lindevall och Malin Winther vet fortfarande inte om de får behålla jobbet när verksamheten krymper.

Ovissheten skapar oro bland medarbetarna

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-25

Flera månader har gått sedan januariavtalet slog fast en dramatisk krympning och omdaning av Arbetsförmedlingen. Men osäkerheten om framtiden är fortfarande stor. ”Buden ändras hela tiden”, konstaterar dövkonsulenten Malin Winther.

– Vi har ingen aning om när vi ska få någon ny information.

Dövkonsulenten Malin Winther tecknar orden snabbt och uttrycksfullt. Hon och hennes kollega Jeanette Lindevall på Arbetsförmedlingens kontor för arbetslivsinriktad rehabilitering i Sundbyberg är två av endast femton dövkonsulenter i Sverige.

Det enda de vet i dag är att de kommer att bli färre. Förutom osäkerheten om den egna framtiden möter de mycket oro hos kunderna.

– Och vi kan inte svara på deras frågor, säger Malin Winther.

Ovissheten präglar även de centrala fackliga förhandlingarna om de mest omfattande nedskärningarna någonsin på en svensk myndighet. En tredjedel av de anställda, 4 500 personer, mister sitt arbete. En av deltagarna i förhandlingsarbetet är Mikael Sandberg i STs avdelningsstyrelse. Arbetsgivarens skiftande besked är en del i oklarheten, politikernas bristande vilja att ta ansvar en annan, säger han.

Det är Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som antogs av riksdagen i december, som ligger till grund för de rekordstora varslen. Statsminister Stefan Löfven kallade den budgeten en ”servettskiss”. Regeringens uppgörelse med Centern och Liberalerna i januari om privatisering av stora delar av Arbetsförmedlingen är inte heller mer utförlig än att den skulle få plats på en servett – elva meningar. Något förtydligande av myndighetens uppdrag har inte kommit.

Mitt i detta har Arbetsförmedlingens ledning hållit fast vid att myndigheten ska fullfölja sin omorganisation, ”förnyelseresan”, som bland annat innebär en omfattande digitalisering och en uppdelning av servicen till arbetssökande respektive arbetsgivare. Facket har protesterat.

– Vi kan inte se var vi ska börja nysta i detta enorma garnnystan, säger Mikael Sandberg.

Det värsta är uppsägningarna, säger han.

– Vi vet att vi har gjort ett bra och viktigt jobb och att vi behövs, men någon har sagt att så inte är fallet. Det är många lokala och centrala fackliga företrädare som sover dåligt och drömmer konstiga drömmar.

– Människor vill också veta hur det ska bli för dem själva. Men uppsägningarna kommer nog att pågå från slutet av april till mitten av juni.

ST-avdelningen är kritisk till förslaget om omfattande kontorsnedläggningar, eftersom lokalerna har fleråriga hyreskontrakt. Ledningens besked om kontoren ledde också till skarpa uttalanden från politiskt håll. Centerpartiets Martin Ådahl kallade beslutet obegripligt och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, använde ordet förhastat. ”Arbetsförmedlingen får inte släcka ned verksamhet i stora delar av landet utan att det finns ett fungerande alternativ”, deklarerade hon i Dagens Nyheter.

Men Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg säger att han känner sig trygg med beslutet ”i det ganska svårnavigerade läget”.

– Min slutsats är att frågan om stad och land är politiskt känslig. Och jag förstår kontorens stora betydelse, men den största frågan för oss är uppsägningarna av var tredje medarbetare. Med så stora neddragningar kan vi inte bemanna och ha en bra verksamhet om vi behåller alla kontor.

Han tillägger att man så långt som möjligt undviker att stänga kontor med lång kontraktstid kvar och att man nästan överallt har en dialog med den berörda kommunen.

– Vi kastar inte bara in nyckeln.

Dramatiken och tonläget skruvades upp ytterligare när företrädare för Centern och Liberalerna krävde Mikael Sjöbergs avgång. Det påverkar honom inte, säger han.

– Det inträffar ju ibland att partier som inte sitter i regeringen har ganska radikala uppfattningar, men det är regeringen som tillsätter och i viss mån avvecklar generaldirektörer. Om den inte har förtroende för mig kommer den väl att agera.

Publikt möter Mikael Sjöberg samma dag som regeringen presenterat vårbudgeten – utan några mer pengar till Arbetsförmedlingen och utan nya politiska riktlinjer. Generaldirektören tror inte att det blir tal om att höja anslagen för att lindra konsekvenserna.

– Om regeringen hade velat ändra inriktning hade det här varit dagen för ett sådant besked. Jag kan inte drömma om att det blir en förändring i höstbudgeten. Och då har folk redan börjat lämna myndigheten.

Däremot väntar han och alla andra på det utlovade uppdraget framåt.

– Vi har lagt ned mycket tid på att förstå hur vi kan vara så lojala som möjligt mot januariavtalet, men det finns målkonflikter på vägen till den arbetsförmedling de vill ha. Hur ska vi exempelvis göra om det inte finns entreprenörer i alla delar av landet?

En sak som ändå sägs entydigt i januari- avtalet är att Arbetsförmedlingen ska ha fortsatt ansvar för arbetssökande med funktionsnedsättning, en grupp på cirka 165 000 personer. Trots det planeras lika omfattande nedskärningar bland psykologer, dövkonsulenter och andra specialister som i övriga delar av Arbetsförmedlingen.

Det enda område som inte krymper är de digitala tjänsterna, som ska byggas ut i snabb takt – 700 av de varslade ska få arbete inom kundtjänsten. ST och Saco-S inom Arbetsförmedlingens avdelning arbetslivsinriktad rehabilitering hävdar i ett protestbrev att den satsningen i nuläget inte hjälper de grupper som avdelningen arbetar med. ”Vi ser därför framför oss en lång period där de mest utsatta målgrupperna står utan stöd”, skriver man i brevet.

Dövkonsulenterna Malin Winther och Jeanette Lindevall bedömer också att det blir svårt att ersätta deras tjänster med en utbyggd digital service, i synnerhet på kort sikt.

– Mycket handlar om anpassning på arbetsplatserna, och vi gör flera arbetsplatsbesök varje vecka, säger Jeanette Lindevall. Det finns inte heller någon kundtjänst på teckenspråk.

Men Mikael Sjöberg försvarar nedskärningen på specialistsidan.

– Det är inte bara våra specialister som träffar personer med funktionsnedsättningar, utan även vanliga arbetsförmedlare. Och den här budgeten har stor påverkan på hela Arbetsförmedlingen, vi kan inte lova samma verksamhet som tidigare.

Han tystnar ett ögonblick och säger sedan att allt har gått så väldigt fort.

– Vi gjorde ett arbete under jul och nyår och såg att vi snabbt måste få ned kostnaderna. Jag kan ännu inte säga exakt hur vi ska prioritera. Det arbetet pågår och kommer att pågå resten av året. 

Mikael Sandberg.
Mikael Sandberg.

Nedskärningarna på Arbetsförmedlingen

  • I december antog riksdagen Moderaternas och Kristdemokraternas budget, som innehöll besparingar på Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag för 2019 med 800 miljoner kronor.
  • I det så kallade januariavtalet kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna överens om att det i framtiden ska vara fristående aktörer som matchar och rustar arbetssökande för lediga jobben, och att Arbetsförmedlingen ska ägna sig åt kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer, arbetsmarknadspolitisk bedömning, digital infrastruktur och statistik och analys, samt insatser för personer med funktionsnedsättning.
  • Den 30 januari varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer om uppsägning. Förhandlingarna inför uppsägningarna har pågått under våren. I förhandlingarna har man kommit överens om att vart och ett av Arbetsförmedlingens tio marknadsområden utgör en egen turordningskrets, där de anställdas arbetsuppgifter och statliga anställningstid avgör vem som får arbeta kvar. Omkring 700 arbetsförmedlare kommer enligt myndigheten också att få jobb på kundtjänst.
  • I mars meddelade Arbetsförmedlingen att verksamheten på 132 kontor avvecklas successivt under 2019 och 2020. Kvar blir 106 egna kontor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Minister med ny politik

INTERVJUER: INTERVJU2019-03-22
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA