ST kritiskt till vårändringsbudgeten

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-12

Trots att myndigheten står inför det ”största varslet i modern tid” gav regeringen inte Arbetsförmedlingen något extra anslag i vårändringsbudgeten. ”Nu finns det inga pengar till att lindra fallet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Efter att ha varslat 4 500 anställda om uppsägning och meddelat att över hälften av lokalkontoren stängs igen fick Arbetsförmedlingens ledning kritik från politiskt håll.

Samtliga partier bakom det så kallade januariavtalet uttryckte att myndigheten gick för fort fram i sin nedrustning.

Trots det blev det inga extra pengar till myndighetens omställning när Magdalena Andersson, S, presenterade sin vårändringsbudget i veckan.

Beklagligt, menar STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

– Det kostar ju en massa att ställa om och nu finns det inga pengar till att lindra fallet, och vi pratar om det största varslet i modern tid, säger han.

I samband med budgetpresentationen betonade finansministern att den M- och KD-budget som just nu ligger står i vägen för att ge mer pengar till Arbetsförmedlingens omställning.

– De skattesänkningarna som man har gjort går inte att reversera under innevarande budgetår, sade Magdalena Andersson till Publikt.

Beslutet påverkar både verksamheten och de anställda, menar Fredrik Andersson. Redan nu råder en situation där man upplever sig gå på knäna och där många väljer att säga upp sig.

– Vi måste ju fortfarande leverera med mindre folk i den oredan vi är i. Det är väl där någonstans som lindringen borde finnas, säger han.

I väntan på uppdraget om vad Arbetsförmedlingen egentligen ska göra, som väntas komma i slutet av april, deltog anställa från Arbetsförmedlingen och STs förtroendevalda i en demonstration utanför riksdagen, något som Publikt rapporterat om.

– Det var många som slöt upp och vi fick prata med flera olika politiker, även om M, KD och L höll sig undan. Det hade ju varit bra om de hade kommit ut och bemött oss, säger Fredrik Andersson.

Fredrik Andersson, avdelningsordförande ST inom Arbetsförmedlingen.
Bild: Casper Hedberg
Fredrik Andersson, avdelningsordförande ST inom Arbetsförmedlingen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.