Förutspår svårigheter med reform

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-23
Det blir svårt att förändra Arbetsförmedlingen i enlighet med januariavtalet. Det säger tidigare statssekreteraren Irene Wennemo, som själv deltog i förhandlingarna mellan regeringen och Centern och Liberalerna, till Ekot.

”På papperet har idén stora förtjänster. Jag bara vet att det kommer vara så komplicerat när man ska göra det på riktigt”, sade Irene Wennemo, tidigare statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, i en Eko-special om Arbetsförmedlingen på annandag påsk.

Irene Wennemo var själv delaktig i förhandlingarna mellan partierna med uppgift att lösa upp det låsta läget kring arbetsmarknadspolitiken, inför de formella slutförhandlingarna mellan partierna. Enligt Centerns företrädare Martin Ådahl fanns det en beredskap hos regeringspartierna att gå Centern och Liberalerna till mötes när det gällde Arbetsförmedlingen:

”Det visade sig ganska snabbt i förhandlingarna att där var inte motståndet stenhårt. Så det gick ganska snabbt faktiskt att börja förstå varandra och börja bygga på det och det blev mer en nästan teknisk diskussion om hur den här modellen skulle se ut”, sade han till Ekot.

Reformen av Arbetsförmedlingen är inspirerad av Australien, där man i slutet av 1990-talet släppte in fristående aktörer för att konkurrensutsätta den offentliga Arbetsförmedlingen. Ett viktigt inslag är att ersättningen till aktörerna ska bygga på resultat. Men det är inte lätt att få till den sortens system, säger Irene Wennemo i radioprogrammet.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tror att man kan lära mycket av andra länder, även om förutsättningarna i Sverige ser annorlunda ut:

”När det gäller att reformera Arbetsförmedlingen och använda privata leverantörer i större utsträckning så hade det inte varit mitt förstahandsval, men jag tror att det kommer gå att göra på ett bra sätt. Jag tror att vi kan göra ett system som ger bra hjälp till arbetssökande, förhoppningsvis bättre”, sade Ylva Johansson i programmet.

Januariavtalet

”Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Staten har genom Arbetsförmedlingen myndighetsansvaret för arbetsmarknadspolitiken, men ett nytt system baserat på LOV ska utvecklas där fristående aktörer matchar och rustar arbetssökande för de lediga jobben. Arbetsförmedlingen kommer att finnas kvar som statlig myndighet, men vara fokuserad på myndighetsansvar i form av kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer, arbetsmarknadspolitisk bedömning, digital infrastruktur och statistik och analys.”

Formuleringarna om Arbetsförmedlingen var en del av överenskommelsen mellan Centern och Liberalerna och regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.