Trygghetsstiftelsen förberedd på stora varsel

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-01-31
Trygghetsstiftelsen, som hjälper uppsagda myndighetsanställda, förbereder sig för en stor tillströmning från Arbetsförmedlingen. ”Vi är beredda från Malmö till Kiruna”, säger kommunikationsansvariga Catharina Eriksen.

Förra året inriktade sig Trygghetsstiftelsen på att 1 500–2 000 anställda från Migrationsverket skulle sägas upp och erbjudas hjälp från stiftelsens rådgivare och coacher att hitta ett nytt arbete. Nu väntar sannolikt en ännu större utmaning, även om det ännu är oklart hur många av de 4 500 som varslats på Arbetsförmedlingen som i slutändan kommer att sägas upp.

– Vi vet bara det som är känt från media, men vi har utarbetat flera scenarier och ska bilda en särskild projektgrupp för Arbetsförmedlingen, berättar Catharina Eriksen.

Hur klarar ni det stora tillflöde som kan väntas?

– Vi måste lösa det, och vi är tänjbara. Vi har bemannade kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, och på flera andra orter har vi lokaler som vi kan åka till vid behov. Vi jobbar med externa coacher och säkrar upp att vi får fler nu.

Det kan också bli aktuellt att företrädare för Trygghetsstiftelsen reser till berörda orter och håller seminarier och coachning på plats, såsom man gjort med arbetsplatser inom Migrationsverket.

En annan verksamhet i Trygghetsstiftelsen är rekryteringsservice för myndigheter som behöver personal.

– Exempelvis Polisen, Kronofogden, Trafikverket och Försäkringskassan har varit väldigt intresserade av personer som kommer från Migrationsverket, och de har fortfarande stora rekryteringsbehov, säger Catharina Eriksen.

Förra året fick 83 procent av dem som fick stöd av Trygghetsstiftelsen en ny anställning innan uppsägningstiden gått ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.