Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör kommer cirka 130 av myndighetens 242 kontor att läggas ned. Främst handlar det om kontor på mindre orter.
Bild: Monika Manowska
Enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör kommer cirka 130 av myndighetens 242 kontor att läggas ned. Främst handlar det om kontor på mindre orter.

Varsel har lett till oro och personalflykt

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-03-21

Uppgiven och kaotisk. Så beskriver Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, stämningen på myndigheten efter varslet.

I slutet av januari varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer – en tredjedel av de anställda – om uppsägning, som en följd av myndighetens drastiskt minskade budgetanslag. Då varnade STs avdelningsordförande Fredrik Andersson för personalflykt.

– Den är vi mitt uppe i nu. Vilket gör det extra tungt för dem som är kvar, som mitt i detta varsel måste leverera resultat, säger han.

Som en följd av varslet har Arbetsförmedlingen beslutat att stänga drygt hälften av de 242 kontor som i dag finns runt om i landet.

– Den exakta siffran är inte klar, men vi räknar med att lägga ned omkring 130 kontor där det sammanlagt jobbar ungefär 3 000 personer, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg till Publikt.

Enligt honom är ambitionen att ett­ ­preliminärt beslut om vilka kontor som ­berörs ska tas senast i början av april. Sedan tidigare har Arbetsförmedlingen aviserat att det främst är mindre och ­medelstora orter som kommer att drabbas.

– Vi tittar på var det är viktigt att vi finns framöver och då är det stora städer där det bor och rör sig mycket folk, samt på knutpunkter där många passerar och dit det är lätt att ta sig, säger Mikael Sjöberg.

Men att små orter drabbas ser STs ­Fredrik Andersson som ”fel tänk”.

– De kontoren fungerar oftast väldigt bra och de kostar inte mycket. Det skulle inte slå lika hårt att lägga ned vissa kontor i storstadsregionerna där förbindelserna är bättre. Jag förväntar mig en noggrann analys av och diskussion kring vilka kontor som ska stängas. Men jag ser att arbetsgivaren vill gå fort fram, säger han.

Enligt arbetsmarknadsminister Ylva ­Johansson, S, kommer regeringen att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att säkerställa närvaro i varje kommun, så att människor ska kunna boka möten och träffa en arbetsförmedlare på hemmaplan.

Civilminister Ardalan Shekarabi, S, har också uttalat sig om att Arbetsförmedlingen i framtiden bör anslutas till de statliga servicekontoren, som ska bli fler.

Det är enligt Mikael Sjöberg i linje med hur Arbetsförmedlingen har resonerat.

Just nu pågår förhandlingar, men Mikael Sjöberg räknar med att de första uppsägningarna ska komma under april.

– Senast i början av maj måste vi komma i gång om vi ska klara våra tidsramar för budgeten, säger han.

I början av mars beslutade regeringen att utöka myndighetens anslagskredit med omkring 150 miljoner kronor i syfte att underlätta omställningen. Arbetsförmedlingen kan ännu inte svara på hur den utökade krediten ska användas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA