Arbetsförmedlingen lägger ned 130 av 242 kontor.
Arbetsförmedlingen lägger ned 130 av 242 kontor.

Arbetsförmedlingen lägger ned 130 kontor

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-03-04
Arbetsförmedlingen kommer att avveckla 130 av 242 kontor, främst i glesbygden. Det står klart efter myndighetens styrelsemöte på måndagen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

”Det kommer i första hand handla om kontor i mindre och medelstora orter som kommer att läggas ned. Samtidigt har vi stora uppsägningar på gång så alla kontor kommer beröras”, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg, till Ekot.

Enligt Fredrik Andersson, STs ordförande inom Arbetsförmedlingen, var beskedet väntat, även om han hade hoppats att det skulle röra sig om färre kontor. Han är dock kritisk till att små kontor i glesbygd drabbas värst.

– Det tycker jag är fel tänk. De kontoren fungerar oftast väldigt bra och de kostar inte mycket. Det skulle inte slå lika hårt att lägga ned vissa kontor i storstadsregionerna där förbindelserna är bättre, säger Fredrik Andersson.

Enligt Arbetsförmedlingens pressmeddelande räknar myndigheten med att ta beslut om vilka kontor som blir berörda i slutet av mars. Mikael Sjöberg säger också till Ekot att han tror att de kontor som ska läggas ned kommer att vara stängda om ett år.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Publikt att Arbetsförmedlingen kommer att få i uppdrag att säkerställa närvaro i varje kommun, så att människor ska kunna boka möten och träffa en arbetsförmedlare på hemmaplan.

– Det betyder inte att man måste ha kontor, utan de kan hyra in sig hos kommunen eller använda de statliga servicekontoren som ju ska byggas ut, säger hon.

Något som Mikael Sjöberg också betonar i det pressmeddelande som Arbetsförmedlingen skickat ut.

”Vi ser också stora möjligheter i samarbetet med Statens servicecenters servicekontor, med kommuner och andra myndigheter för fortsatt god samverkan och service i samtliga kommuner”, kommenterar han i pressmeddelandet.

Samtidigt intensifieras arbetet med de digitala tjänsterna för att kunna upprätthålla en bra service till arbetsgivare och arbetssökande, skriver myndigheten.

 

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.