Statlig närvaro ska kartläggas av länsstyrelser

STATSFÖRVALTNING2019-03-28
Landets länsstyrelser får i uppdrag av regeringen att kartlägga den statliga närvaron i länen och kommunerna. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi, S, är ett av motivet till beslutet Arbetsförmedlingens kontorsstängningar.

För att öka den statliga närvaron har regeringen och mittenpartierna har kommit överens om att inga nya myndigheter ska förläggas till Stockholm. Dessutom ska det inrättas fler statliga servicekontor.

”För att kunna förstärka statens närvaro och service i landet behöver regeringen ett samlat kunskapsunderlag. Detta är viktigt inte minst mot bakgrunden av de neddragningar på Arbetsförmedlingen som blir konsekvensen av den budget riksdagen beslutat om för 2019”, kommenterar civilminister Ardalan Shekarabi, S, uppdraget till länsstyrelserna i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna ska redovisa antalet statliga arbetstillfällen i länen och kommunerna. De ska också beskriva hur myndigheter, landsting och kommuner samverkar i frågor som gäller statlig närvaro och service.

Regeringsuppdraget ska samordnas av Länsstyrelsen i Örebro län och slutredovisas senast 15 augusti.Kartläggningen av statliga arbetstillfällen ska redovisas 31 maj.

Ardalan Shekarabi (S).
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi (S).

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.