Eftersom det finns en fastlagd plan och kontor redan har lagts ned på flera orter, gäller det att beslutet hävs snabbt, betonar STs avdelningsordförande inom Arbetsförmedlingen Fredrik Andersson för Publikt.
Bild: Casper Hedberg
Eftersom det finns en fastlagd plan och kontor redan har lagts ned på flera orter, gäller det att beslutet hävs snabbt, betonar STs avdelningsordförande inom Arbetsförmedlingen Fredrik Andersson för Publikt.

ST: ”Vi har hela tiden sagt att det här är fel”

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-27
Beskedet om att parterna bakom januariavtalet förhandlar om att åtminstone delvis stoppa stängningarna av Arbetsförmedlingens lokalkontor tas emot med glädje av facket. ”Men med tanke på att man redan har börjat lägga ned kontor så måste man agera fort för att få någon effekt”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson till Publikt.

Efter att Arbetsförmedlingen tagit fram en plan om att lägga ned 132 lokalkontor, är myndigheten i full gång med att verkställa nedläggningarna.

I går kom dock beskedet att regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna förhandlar om ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen för 2020 där man vill stoppa åtminstone delar av nedläggningsplanerna, enligt uppgifter till Dagens Nyheter.

Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, är nöjd:

– Det är självklart jättepositivt. Vi har hela tiden fört fram och talat om för myndigheten och politikerna att det här är fel beslut. Jag tycker att man har känt en optimism den senaste månaden, att opinionen har vänt, säger han till Publikt.

Men eftersom det finns en fastlagd plan och kontor redan har lagts ned på flera orter, gäller det att beslutet hävs snabbt, betonar han.

– Kunnig personal har redan slutat och vi lider oerhört av den här framtvingade personalbristen, som myndigheten själv har orsakat. Det är synd att man inte har agerat ännu tidigare, säger Fredrik Andersson.

Han har inte hört något mer än vad som har rapporterats i media, och kan inte säga något om hur stor påverkan det nya regleringsbrevet kommer att ha på myndighetens nedläggningsbeslut i slutänden.

De kontor som i dag är obemannade kan sannolikt fortsätta att vara det, enligt Fredrik Andersson. Men han bedömer att åtminstone hälften av de 132 lokalkontoren skulle behöva finnas kvar.

– Det finns kontor som folk behöver resa 10 eller 15 mil för att komma till. I Norrland är det otroligt stora avstånd, både för kunder och för personalen. Samma sak i Småland, Dalarna och Värmland där man lägger ned så pass många kontor, säger Fredrik Andersson.

Regeringen och samarbetspartierna diskuterar just nu vilka och hur många kontor som kommer att beröras. Det kan till och med bli så att redan nedlagda kontor öppnas igen, skriver Dagens Nyheter.

”Eftersom det inte har gått att få Arbetsförmedlingens ledning att ändra riktning på något annat sätt så diskuterar vi nu att helt enkelt peka ut vad de måste göra för att trygga närvaron på landsbygden”, säger Centerpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl till tidningen.

Under tiden fortsätter facket sitt opinionsarbete, enligt Fredrik Andersson.

– Absolut, vi fortsätter att driva på den här frågan för att påverka och föra fram vilka kontor som vi tycker måste få finnas kvar, säger han till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Stängda kontor kan öppnas på nytt

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-27
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.