Bild: Peter Kroon

Stängda kontor kan öppnas på nytt

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-27

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna vill stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor, skriver Dagens Nyheter. Det kan också bli aktuellt att öppna kontor som redan stängts.

I mars i år meddelade Arbetsförmedlingen att myndigheten planerade att lägga ned 132 kontor runt om i landet. Sedan tidigare hade myndigheten varslat om att man tänkte säga upp 4 500 av de anställda. En orsak till Arbetsförmedlingens planering för att snabbt avveckla så många kontor var att myndighetens anslag skurits ner kraftigt i den budget som riksdagen fastställt för 2019, efter förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Det här är något som vi hela tiden har varit emot, men Arbetsförmedlingens ledning har ändå gått vidare med nedläggningen av kontor”, säger Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl till Dagens Nyheter.

I de pågående förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna om ett nytt regleringsbrev inför 2020 till Arbetsförmedlingen ingår förslaget att stoppa den pågående nedläggningen av kontoren, uppger tidningen.

”Vi för diskussioner om att kunna öppna kontor som Arbetsförmedlingen har stängt och i vissa fall förhindra stängandet av vissa kontor. Eftersom det inte har gått att få Arbetsförmedlingens ledning att ändra riktning på något annat sätt så diskuterar vi nu att helt enkelt peka ut vad de måste göra för att trygga närvaron på landsbygden”, säger Martin Ådahl.

Vilka och hur många kontor som kommer att beröras av skrivningarna i regleringsbrevet är ännu oklart. Men enligt uppgifterna till tidningen kan det också bli aktuellt att åter öppna kontor som Arbetsförmedlingen redan avvecklat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA