Bild: Peter Kroon

Stängda kontor kan öppnas på nytt

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-27
Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna vill stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor, skriver Dagens Nyheter. Det kan också bli aktuellt att öppna kontor som redan stängts.

I mars i år meddelade Arbetsförmedlingen att myndigheten planerade att lägga ned 132 kontor runt om i landet. Sedan tidigare hade myndigheten varslat om att man tänkte säga upp 4 500 av de anställda. En orsak till Arbetsförmedlingens planering för att snabbt avveckla så många kontor var att myndighetens anslag skurits ner kraftigt i den budget som riksdagen fastställt för 2019, efter förslag från Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Det här är något som vi hela tiden har varit emot, men Arbetsförmedlingens ledning har ändå gått vidare med nedläggningen av kontor”, säger Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl till Dagens Nyheter.

I de pågående förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna om ett nytt regleringsbrev inför 2020 till Arbetsförmedlingen ingår förslaget att stoppa den pågående nedläggningen av kontoren, uppger tidningen.

”Vi för diskussioner om att kunna öppna kontor som Arbetsförmedlingen har stängt och i vissa fall förhindra stängandet av vissa kontor. Eftersom det inte har gått att få Arbetsförmedlingens ledning att ändra riktning på något annat sätt så diskuterar vi nu att helt enkelt peka ut vad de måste göra för att trygga närvaron på landsbygden”, säger Martin Ådahl.

Vilka och hur många kontor som kommer att beröras av skrivningarna i regleringsbrevet är ännu oklart. Men enligt uppgifterna till tidningen kan det också bli aktuellt att åter öppna kontor som Arbetsförmedlingen redan avvecklat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.